BiH
1.7k

Postignut dogovor: Grad Sarajevo može početi s revitalizacijom Trebevićke žičare

Piše: M. N.
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na ostvarivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu KS nad kojima je kao nosilac prava raspolaganja upisan KJKP GRAS i to u korist Grada Sarajeva, sve u cilju realizacije projekta "Revitalizacija Trebevićke žičare". O ovoj odluci treba se izjasniti Skupština KS.

"Ukoliko zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo podrže Vladin prijedlog, a o čemu će se izjašnjavati na sjednici u drugoj polovini ovog mjeseca, Grad Sarajevo, kao nosilac ovog projekta, neće imati više smetnje da krene sa obnovom Trebevićke žičare. U Odluci je precizirano da se pravo građenja koje je dato Gradu Sarajevu zasniva na rok od 25 godina od dana upisa u Zemljišne knjige Općinskog suda u Sarajevu i prestaje sa istekom roka za koji je osnovan. Nakon prestanka prava građenja pravo vlasništva nad izgrađenim objektima isključivo prelazi na preduzeće GRAS bez potraživanja naknade za uvećanu vrijednost nekretnine", saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Ukupna vrijednost investicije za Trebevićku žičaru je 12 miliona KM, od toga 60 posto sredstava, odnosno oko 7,5 miliona KM je donacija švicarskog zimskog centra Grachen. Osim doniranih sredstava, donirana je i oprema koju već četiri godine čuva EUFOR.

Memorandum o sporazumijevanju koji je potpisan 13.10. prošle godine predviđa rok za završetak pojedinih radova na žičari do decembra 2015. godine, do kada su operativna sredstva donatora. Projekt je kočilo rješavanje imovinsko-pravnih donosa na relaciji Grad Sarajevo-Kanton Sarajevo-KJKP GRAS. Problem imovinsko-pravnih odnosa je bio u tome što se brdska i dolinska stanica žičare nalaze na GRAS-ovom zemljištu, a donator daje novac isključivo Gradu Sarajevu.