BiH
0

Postavljen kamen temeljac za zgradu Islamskog fakulteta u Zenici

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zeničkom naselju Radakovo danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Realizacija ideje o izgradni Islamskog pedagoškog fakulteta, koja postoji 20 godina, počela je danas polaganjem kamena temeljca na lokaciji Radakovo u blizini Bijele džamije.

Današnjem polaganju kamena temeljca prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husejin ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te brojni drugi predstavnici diplomatskog kora i predstavnici kantonalne i općinske vlasti.

Dekan IPF Zenica Zuhdija Adilović u svom izlaganju kazao je kako se ideja stara 20 godina danas ostvaruje.

"Ovo je institucija znanja i morala, odgoja i obrazovanja. Ove godine obilježavamo 20 godina postojanja, 20 godina učenja, čitanja i izučavanja u ime Gospodara koji stvara. Islamski pedagoški fakultet u Zenici nije mogao dobiti bolji poklon od današnjeg postavljanja kamena temeljca za novu zgradu, koja će udovoljiti našim potrebama i doprinijeti kvalitetu rada", kazao je Adilović u svome izlaganju. Bakir Izetbegović je u svome izlaganju istakao važnost identiteta i izgradnje ličnosti kroz odgoj i obrazovanje u duhu islamske tradicije.

"Posebno mi je drago što dijelimo radost zbog početka radova na još jednoj kući znanja u našoj zemlji, jer učiti, obrazovati i odgajati djecu i nove naraštaje je naša muslimanska obaveza. Obrazovanje i odgoj su najbitniji progresi napretka svakog društva. Protiv opasnih pojava moramo se odlučno boriti, kroz svjetlo vjere i odgoja, znanja i obrazovanja, moramo tražiti i pronaći put iz mraka laži, neznanja, nemorala, oholosti i drugog. Svoj identitet, svoju krvlju plaćenu slobodu i vjeru ćemo njegovati i čuvati, u tome moramo biti složni i jedinstveni", kazao je Izetbegović.

O važnosti realizacije ovog projekta okupljenom skupu govorio je i Husejin ef. Kavazović, koji je kazao da je današnji kamen temeljac, temelj znanja muslimana.

"Danas je važan trenutak za muslimane i Islamsku zajednicu u BiH. Danas polažemo temelje znanju koje će ukazivati na naše prisustvo, postojanje i trajanje u vremenu, kako bi generacije koje dolaze mogle u svome pamćenju ponijeti i ovu generaciju muslimana, koja se trudila da održi amanet naših očeva i predaka generaciji koja dolazi. Uz krv šehida i mastilo učenjaka možemo jačati i unaprijediti život našeg naroda, a ovim činom to i potvrđujemo. Pozivam sve muslimane da daju svoj doprinos ovom projektu te čestitam profesorima i zaposlenicima IPF Zenica i dekanu Adiloviću na odlučnosti da pokrenu ovaj veliki projekt", izjavio je Kavazović.

Nakon dove koju je proučio član Vijeća povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka Safvet Halilović, uslijedilo je polaganje kamena temeljca, koji su položili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husejin ef. Kavazović, muftija zenički Ejub ef. Dautović i dekan IPF Zenica Zuhdija Adilović.

Nakon završetka svečane ceremonije polaganja kamena temeljca uslijedilo je druženje sa zvanicama u Hotelu Zenica.