BiH
297

Posljednji demonstrant u Sarajevu: Ispred Predsjedništva BiH ostao je samo Fehim Lović

Piše: J. H.
Fehim Lović u oktobru i februaru 2014. godine (Foto: Klix.ba)
Fehim Lović u oktobru i februaru 2014. godine (Foto: Klix.ba)
Demonstranti ispred Predsjedništva BiH su se razišli. Ostao je samo Fehim Lović, 58-godišnji bivši pripadnik Armije BiH rodom iz Bosanske Gradiške. Prije osam mjeseci, u jeku februarskih demonstracija, razgovarali smo s njim i tada nam je rekao da su mu demonstracije dale novu snagu i vratile vjeru.

Od početka februarskih protesta do danas prošlo je 249 dana. Toliko je Fehim bio ispred zgrada Vlade KS ili Predsjedništva BiH. Danas smo ga zatekli samog, kako kaže, čeka da stranke počnu skidati predizborne plakate kako bi na njima mogao pisati transparente.

"Jučer smo imali sastanak. Sačekat ćemo rezultate izbora i okrenuti list. Sada ćemo tražiti formiranje vlasti, najkasnije do nove godine. Dosađivat ćemo im sa predizbornim obećanjima. Ispunili smo 60 posto naš cilj", kaže Lović za Klix.ba.

Komentarišući izborne rezultate, kaže da ga boli apstinencija građana BiH i to što je tek nešto više od 50 posto građana ove zemlje odlučivalo o pobjednicima i gubitnicima.

"Moramo okrenuti list. Ne možemo stalno tražiti iste stvari, prelazi u dosadu. Pričali su da mi jedna stranka plaća da sjedim ovdje. Majke mi moje koja ima 86 godina, niko mi ovo ne plaća. Ja nisam čovjek koji će raditi za novac, nema teorije. Čistit ću park džaba ukoliko očiste sve parkove u ovom gradu, besplatno ću pokupiti lišće, pasji izmet... Treba ovdje zamijeniti zemlju, posijati novu travu i ja ću park sam održavati. Ne treba mi ni nova ni hrana, meni je dovoljan hljeb. Radit ću koliko budem mogao, da ovo malo sredimo, da turisti vide ljepotu...", kaže Lović.

Iao je ostao kao jedini demonstrant ispred zgrade Predsjedništva, naš sagovornik ipak ne namjerava otići kao što su to mnogi uradili nakon samo nekoliko sedmica.

Kaže da bi izlazak na izbore trebala biti zakonska obaveza.

"Izbori su legalizacija podrumaša, ratnih profitera i političkih hazardera", kaže Fehim koji se od prvog dana priključio Plenumu.

"Plenum je iscurio, ljude su prepale policijske prijave... Kad se u Kampusu rodio Plenum, mi im poslije više nismo trebali. Sad nas predstavljaju po Beču, Svjetlana, Ines i ostalih desetak osoba.To nije legalno jer od aprila nisu nas kontaktirali. Plenum je još živ, on opstaje, plenum sam ja, plenum si ti...", kaže Fehim Lović, jedini demonstrant koji je ostao dosljedan svojim zahtjevima nakon 249 dana demonstracija u Sarajevu.