BiH
24

Poslanici NSRS danas donose zakon o kontroli aktivnosti na društvenim mrežama

Klix.ba
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS danas će razmatrati Prijedlog zakona o javnom redu i miru u RS, koji u svom opisu "javno mjesto" proširuje i na društvene mreže, što se smatra atakom na privatnost i slobodu govora.

Ukoliko Prijedlog zakona prođe u Narodnoj skupštini Republike Srpske, građani u tom bh. entitetu morat će paziti šta i o kome pišu po društvenim mrežama. Naime, novi zakon predviđa kazne zatvora za prekršaje za koje su ranije bile predviđene isključivo novčane kazne, što bi za posljedicu moglo imati kažnjavanje online aktivnosti kao kršenja javnog reda i mira i to čak i zatvorskim kaznama.

U Prijedlogu Zakona stoji sljedeće: "U predloženom tekstu Nacrta zakona sadržane su osnovne odredbe kojima se, pored predmeta zakona i prekršajnih sankcija, u odnosu na važeći Zakon o javnom redu i miru, proširuje definicija pojma javno mjesto, imajući u vidu, prvenstveno, društvene mreže preko kojih se vrše organizovanja određenih prekršaja javnog reda i mira, a veza se nalazi u mjestu na kojem je nastupila posljedica, te je također definisan i pojam grupa, saglasno potrebama dalje ponuđenih rješenja".

Ako ovaj zakon bude usvojen, u skladu sa njegovim članom 7. i članom 8. postat će kažnjivo putem društvenih medija narušavati javni red i mir isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem.

Na ovaj Prijedlog reagovale su mnogobrojne međunarodne i domaće institucije, nevladine organizacije i udruženja, ugledni građani i korisnici društvenih mreža.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović poslala je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću, upozoravajući da Prijedlog zakona o javnom redu i miru može biti iskorišten za ograničavanje slobode izražavanja na društvenim medijima.

"Konkretno uključujući društvene medije u odredbe ovog zakona, javlja se opasnost da neodređeni termini, kao što su narušavanje javnog reda i mira i slično, mogu biti iskorišteni za sankcionisanje i ograničavanje slobode izražavanja", rekla je Mijatović.

"To može ostaviti na volju zvaničnicima da tumače šta se smatra uznemiravajućim ili uvredljivim, što može da vodi proizvoljnim ili zloupotrijebljenim optužbama. Pozivam poslanike Narodne skupštine da uzmu u obzir efekat ovog zakona na slobodu izražavanja", rekla je Mijatović.

Opozicija u tom bh. entitetu itekako se usprotivila ovom Prijedlogu zakona tako da se na današnjoj sjednici, koja počinje u 10:00 sati, očekuje burna rasprava.