BiH
9

Poslanici najavljuju podršku izmjenama Izbornog zakona BiH

FENA
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici su najavili da će podržati Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH, a usvajanjem ovog zakona osigurat će se održavanje općih izbora u oktobru.
Kako je kazao poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Saša Magazinović usvajanjem ovog zakona konačno će se staviti tačna na vještačku dilemu da li će ili neće izbori biti održani.

"Ni od jednog poslanika iz bilo koje stranke nisam čuo da neko predlaže zakone s ili bez tačaka koje su nekome sporne da bi se prolongirali izbori", kazao je Magazinović.

Izmjenom Izbornog zakona implementirat će se odluka Ustavnog suda BiH kojom se nalaže izmjena zakona zbog promjene naziva nekih općina i gradova.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Šefik Džaferović je kazao da je ovo uvijet da BiH organizira izbore u oktobru te će SDA podržati ovaj zakon.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) omogućava raspisivanje izbora, a ujedno uvažava i Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske i ne krši odredbe Ustavnog suda.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić također je najavio da će podržati ovaj zakon, iako je ovo pitanje trebalo biti riješeno u novembru. Zakon, prema njegovom stavu, ispunjava uvjete i razumljiv je te je dodao da se nije dobrom prikazala praksa predlaganja zakona bez kooridinacije s Centralnom izbornom komisijom BiH ili Ministarstva pravde BiH.



Mladen Bosić, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS), ističe da su u ovom klubu zadovoljni ovim zakonom te će podržati zakon.

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić naglasio je da nisu urađene sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona na šta je ova stranka bila spremna jer bi trebalo mijenjati Izborni zakon, za koji smatra da je loš budući da se u BiH i dalje "kupuju glasovi, nema nijedne odluke o poništavanju izbora i nadležni organi nisu za to proveli nijednu istražnu radnju niti su koga procesuirali".

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Đugum smatra da je osnovna intenca zakona da se odluke Ustavnog suda ne komentiraju nego da se implementiraju te da one koje se moraju provesti ne stvaraju tenzije.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Mato Franjičević je predložio da se usvoji zaključak kojim se traži hitno formiranje interresorne grupe koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona da bi se otklonile i druge neustavne odredbe zakona, ali i osigurati da se poštuje izborna volja svih građana.

Drugim riječima zatražio je da se implementira i odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče provođenja izbora u Mostaru.

Poslanici će o zakonu glasati kada završe raspravu o svim tačkama dnevnog reda.