BiH
3

Posjet pape: Civilizacijski ispit za Republiku Srpsku

Klix.ba
Atmosfera u Banja Luci povodom dolaska svetog oca pape u ovaj grad je vro pozitivna, a mediji, građani i svi drugi činioci su pokazali svoje konstruktivno lice.

Izjavio je ovo jučer, na konferenciji za novinare u Banja Luci, biskup Franjo Komarica, izrazivši zahvalnost svojim sugrađanima, koji su se, kako je rekao, do sada lijepo pokazali kada je u pitanju najava i priprema ovog događaja - prenosi 'Glas Amerike'.

»Banja Luka i Bosna i Hercegovina polaže i pred Evropom i pred svijetom, za četiri dana svoj maturalni ispit, ispit zrelosti. Koliko mi pripadamo civiliziranom, humanom, miroljubivom i konstruktivnom svijetu?«

Predsjednik Crkvenog organizacionog odbora, monsinjor Anto Orlovac je saopštio da se do danas za ceremoniju koja će biti upriličena prilikom papine posjete Banjaluci prijavilo više od 31 hiljade hodočasnika a 22. juna u ovom gradu će boraviti i veliki broj katoličkih svećenika.

»Do sada je prijavljeno 40 biskupa,nadbiskupa i kardinala. Svećenika 293, redovnica 279.«

Dodajmo da je gradonačelnik Banja Luke, Dragoljub Davidović danas saopštio da je za uljepšavanje grada potrošeno oko 800.000 KM dok su predstavnici MUP-a Republike Srpske, potvrdli da će papin boravak obezbjeđivati više od 4.000 policajaca.

Inače, u svojem drugom pastoralnom pohodu Bosni i Hercegovini papa Ivan Pavao II posjetiti će Banja Luku u nedjelju 22. juna.