Skupština RS-a
0

Posebna sjednica o govorima Harisa Silajdžića

FENA
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će se razmatrati ukupni odnosi u BiH bit će održana 13.oktobra, odlučio je danas većinom glasova Kolegij entitetskog parlamenta uz protivljenje bošnjačkih članova tog tijela.

Zahtjev za održavanje posebnog skupštinskog zasjedanja podnio je predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, a nakon, kako je naveo, neovlaštenog govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Generalnoj skupštini UN-a i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Kako je izjavio predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojilić na sjednicu su pozvana sva tri člana Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, Željko Komšić i Nebojša Radmanović te predsjednici vodećih političkih partija u BiH.

"Pozivi su upućeni personalno svima, odnosno nije moguće slanje izaslanika“, rekao je Radojičić u izjavi novinarima nakon sjednice Kolegija.

Kolegij je danas dogovorio i da se 15.oktobra održi i nova redovna sjednica entitetskog parlamenta, na kojoj će se razmatrati dnevni red od 25 tačaka, među kojima su i Prijedlog ugovora o koncesiji za izgradnju autoputeva u RS-u između RS-a i austrijskog "Štrabaga“.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate i izmjene Zakona o premjeru i katastru nepokrenosti, više nacrta zakona te informacija o radu više agencija u RS-u, među kojima i o stanju u PIO RS-a.