Sezona traje 12 mjeseci
14

Poseban interes turista iz arapskih zemalja za Sarajevo i BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U toku ljetnih mjeseci glavni grad Bosne i Hercegovine preplavljen je turistima iz cijelog svijeta. Najposjećenija je stara jezgra grada Sarajeva, ali svakako i ostale znamenitosti u i oko grada.

Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić je u razgovoru za Agenciju FENA kazala da turistička sezona u Kantonu Sarajevo praktično traje 12 mjeseci i ove godine se to na najbolji način pokazalo. "Poslije veoma uspješnog zimskog perioda kad smo imali velike količine snijega i jako dobru posjetu u Kantonu Sarajevo, maj i juni su oborili sve dosadašnje rekorde.

Poslije sedam mjeseci 2012. možemo reći da je u Kantonu Sarajevo bilo ukupno 143.064 turista i to je povećanje od 9,5 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine, kazala je Hadžiefendić-Mešić. Ostvareno je 281.035 noćenja što je povećanje od 11,5 posto u odnosu na isti period prošle godine. U proteklih sedam mjeseci najviše turista u Sarajevu bilo je iz: Hrvatske, Turske, Slovenije, Srbije, Njemačke, Austrije, Južne Koreje, Italije i Kuvajta.

"Evidentno je da imamo veliko interesovanje i veliki broj turista iz Poljske, iz skandinavskih zemalja, iz Irske, Španija je jako zainteresirana, Kipar se u posljednje vrijeme sve češće javlja, Grčka...“, kaže Hadžiefendić-Mešić. Ističe da je posebno izraženo interesovanje iz arapskih zemalja. "Iz Kuvajta smo imali puno turista. To su gosti koji ostaju duže, dolaze porodično i Sarajevo nije jedina destinacija u BiH koju oni posjećuju, s tim što su oni iskazali interes za obilazak kompletnog Sarajeva. Obišli su kako gradsku jezgru, sve institucije kulture u gradu, predgrađe Sarajeva kao što je Ilidža, ali su obišli i kompletnu okolinu Sarajeva i zadržali se šest noći u prosjeku u julu mjesecu", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Ona ističe da Sarajevo jeste svjetski interesantna destinacija koja je preporučena od izuzetno renomiranih turističkih vodiča, svjetskih turističkih magazina za 2012. godinu. Sarajevo je grad koji ima priču. Brojni svjetski gradovi, svjetske metropole, kada se bore da privuku turiste, imaju najveći problem da naprave priču kojom će privući potencijalne turiste. Sarajevo tu priču već ima. Turisti kada dođu u BiH i u Sarajevo, imaju želju da upoznaju historiju i kulturu ovog podneblja.

Hadžiefendić-Mešić navodi da, ono što je posebno na cijeni u cijeloj BiH, u Sarajevu posebno, i za šta dobijamo najviše ocjene je gostoprimstvo kako zaposlenih u turističko-ugostiteljskom sektoru, isto tako i lokalnog stanovništva koje se posebno ističe. Turisti najčešće posjećuju Baščaršiju nešto bez čega se ne ide iz Sarajeva i zbog čega se možda najčešće i dolazi u Sarajevo. Tu su i muzeji - Muzej Sarajeva, Zemaljski muzej, Historijski muzej, sve češći su upiti vezani za kolekciju Ars Evi kao jedan izuzetan muzejski prostor u ovom dijelu Evrope, a izuzetno interesantan i atraktivan je Sarajevski tunel i 95 posto gostiju koji prvi put dolaze u Sarajevo obavezno posjete Sarajevski tunel.

"Interesantna destinacija je i Vrelo Bosne, olimpijske planine obavezno, vodopad Skakavac, Bijambare, Lukomir i Umoljani, praktično dva živuća eko sela na prostoru Bjelašnice i ljetna sezona je prava prilika da se ona posjete", kazala je Hadžiefendić-Mešić. Ona ističe da je izuzetna zainteresiranost za prirodne ljepote kojima obiluje BiH, te da je trenutni hit u svjetskim kretanjima u turizmu provođenje aktivnog odmora u prirodi. "Najveći broj primjedbi se odnosi na nedostatak mjenjačnica i nemogućnost zamjene novca u određenim periodima dana ili sedmice. U određenim dijelovima Kantona Sarajevo ne postoji nikakva mogućnost da se promijeni novac", ističe Hadžiefendić-Mešić.

Problem na koji su turisti ukazivali je i stanje s gradskim prijevozom, uglavnom je bio problem sa neobilježenim stajalištima, neljubaznost revizora. I dalje u toku radne sedmice nema organiziran gradski prijevoz do olimpijskih planina. "Sljedeća 'kritična tačka+ je taksi-štand na Aerodromu i svi problemi vezani za taksi-prijevoz u Sarajevu. Bila je pokrenuta autobuska linija Međunarodni aerodrom Sarajevo - centar grada i ukinuta je. Navodno je bila nerentabilna", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Po njenim riječima, i dalje imamo problem velikih građevinskih radova u toku ljeta kao i problem neadekvatnog zabavnog i kulturnog života u tokom ljetnih mjeseci. Hadžiefendić-Mešić navodi i to da jako malo u ponudi imamo autohtonih proizvoda upakovanih kao turistički suvenir.