BiH
8

Poruke iz BiH: Hrvatska ima pravo da gradi Pelješki most, ali mora da poštuje naša prava

Anadolija
Nakon što je Hrvatska radio-televizija (HRT) objavila da se Hrvatska odlučila za gradnju Pelješkog mosta, pomoćnik ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Izet Bajrambašić izjavio je za Agenciju Anadolija kako Hrvatska ima pravo graditi most na svojoj teritoriji, ali poštujući prava BiH, u prvom redu Konvenciju Ujedinjenih naroda (UN) o pravu mora, kao i, naravno, razgraničenja dvije države na moru.

Takav stav su, podsjetio je Bajrambašić, iznijeli predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjskih poslova te zemlje Zlatko Lagumdžija.

''Taj stav ostaje i dalje'', rekao je Bajrambašić.

Prema njemu, Hrvatska se ponaša vrlo racionalno cijelo vrijeme, te ''u cijelom ovom procesu nije bilo nekih tonova koji nisu prihvatljivi za razgovor''.  

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture (MPPI) Hrvatske su saopćili da očekuju da će prema zadanim rokovima danas, 20. januara, biti poslano konačno izvješće predstudije.

''Očekujemo da ćemo ovih dana dobiti pismenim putem konačno izvješće prefeasibility studije, nakon čega ćemo naručiti izradu detaljne studije isplativosti, financirane iz tehničke pomoći sredstava iz fondova EU“, stoji u saopćenju glasnogovornice ministarstva.

Nakon izrade konačne studije, koju bi trebala financirati Evropska unija, od evropskih fondova se očekuje i sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta kojim bi se povezao jug Hrvatske, saopćeno je.

Bajrambašić je podsjetio da se na posljednjem sastanku u decembru 2013. godine raspravljalo o Nacrtu studije predizvodivosti za izbor najbolje prometne opcije u neumskom koridoru.

Kad je riječ o opciji Pelješkog mosta, on je kazao da je BiH imala primjedbe na takve ocjene, jer su one ''bile dosta paušalne i nisu bile s argumentima koji inače prate takve tvrdnje''. Bh. primjedbe su, rekao je, bile jasne i konkretne.

''Tada smo dali svoje primjedbe. Dali su ih i Evropska komisija i hrvatska strana, te zaključili da će konsultant to uzeti u obzir. Danas mogu reći da, bez obzira na  rezultate studije, mislimo da je dobra namjera Hrvatske da detaljno radi studiju isplativosti. U prvom redu da studija koja se priprema obuhvata puno aspekata koji mogu biti detaljni, precizni i provjerljivi, pa se nadamo da će i aspekti interesa BiH, a s aspekta međunarodnog prava, biti uzeti u obzir. U prvom redu radi same Konvencije UN-a o pravu mora. Bitno je i radi javnosti da se konačnom studijom postigne saglasnost i jedno mišljenje ljudi, a posebno jedna politička koherentnost koja je neophodna u ovo trenutku. Dalje, sigurno je da će BiH i nakon ovog nastaviti dobru saradnju dvije države. Ovo je samo jedan od problema koji mi trebamo riješiti, a sigurno je da ih ima i više'', kazao je Bajrambašić.

Dodao je kako je vrlo važno da je Hrvatska s EU dogovorila izradu feasibility studije, jer ''se radi o jednom vrlo skupom projektu koji ima rizika''.

''Zato je dobro da se uradi feasibility studija i da se odluči je li se to isplati ili ne'', zaključio je.