Glasaću za Srebrenicu
1

Poruka ministru Čađi: Ne šalje se policija na ideje

Klix.ba
Srebrenica
Srebrenica
Građanska inicijativa Glasaću za Srebrenicu uputila je saopćenje u kojem navode da su došli do dokaza da su njihovi aktivisti i ured u Srebrenici predmet ilegalnog policijskog nadzora.

"Jučer, u ponedjeljak, 30.07., naši aktivisti su uočili dva inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u civilnoj odjeći, koji su fotografisali kancelarije Inicijative u Srebrenici. Dvojica inspektora su, vrlo upadljivo i ne pokušavajući da se sakriju, fotografisali ulaz u naš ured, aktiviste i građane Srebrenice, u periodu od 09:35 do 09:50 sati, stojeći pored parkiranog automobila Golf 5, bijele boje, čiji smo registarski broj tablica i zabilježili", naveli su u saopćenju.

Pozvali su nadležne institucije, kao i predstavnike međunarodne zajednice u BiH, da "zaštite građane Srebrenice nesrpske nacionalnosti, koji se svakodnevno susreću sa kršenjima građanskih i ljudskih prava garantovanih Ustavom i zakonima, ali i svakodnevnim policijskim i parapolicijskim nadzorom". "Policijski i parapolicijski nadzor nas neće zaplašiti, jer masovna registracija građana za izbore u RS je ideja čije je vrijeme došlo. Čak ni policija ministra Čađe ne može hapsiti ideje", istakli su.

Pozvali su međunarodnu zajednicu i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije da "prestanu mirno posmatrati kršenje građanskih i ljudskih prava nesrpskog stanovništva, ali i svih evropskih i svjetskih vrijednosti u Srebrenici i 17 godina nakon genocida".

"Valentin Inzko i Peter Sorensen u slučaju registracije u Srebrenici moraju pokazati da su vladavina prava, jednakost svih pred zakonom i sloboda kretanja temeljne evropske vrijednosti, umjesto da i dalje budu impresionirani veličinom kancelarija Milorada Dodika i Stanislava Čađe. Ovom prilikom sa žaljenjem konstatujemo da i delegacija Evropske komisije i specijalni predstavnik EU i dalje politiku EU u Bosni i Hercegovini vode u najboljoj tradiciji prvog specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji Carla Bildta, koji je 16. jula 1995. godine u Dobanovcima kod Beograda sa Slobodanom Miloševićem i Ratkom Mladićem ispijao rakiju u isto vrijeme dok je vršeno organizovano smaknuće posljednje grupe od 1.500 žrtava genocida, kod fabrike Standard u Kozluku.

Sve Srebreničane i građane BiH pozivamo da na kršenje građanskih i ljudskih prava nesrba u Srebrenici odgovore još većom i masovnijom registracijom, te da policijska represija, izdaja međunarodne zajednice i prijetnje aktivistima Građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu budu motiv za dolazak i promjenu prebivališta. Jedino svi zajedno možemo zaštititi mezare žrtava u Potočarima od negatora genocida, ali i njihovu djecu, koju danas proganjaju isti režim i ista politika koja je njihove očeve poslala u masovne grobnice u julu 1995. godine", navodi se u saopćenju.