BiH
0

Porodice ubijenih Zvorničana nezadovoljne brojem identificiranih žrtava

FENA
Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji 1. juna bit će klanjana dženaza i obavljen ukop osam tijela civilnih žrtava stradalih u zločinima počinjenim u Zvorniku 1992. godine.

Informaciju je danas na pres-konferenciji potvrdio Hakija Smajlović, generalni sekretar Udruženja porodica nestalih, odvedenih i ubijenih Zvorničana, kazavši da će ove godine biti ukopano sedam muških i jedna ženska osoba, od kojih je najstarija žrtva Bajro Karabegović koji je imao 69 godina, a najmlađa osoba je Mirsad Osmić koji je imao 19 godina kada je ubijen.

Žrtve su identificirane u masovnim grobnicama Kazanbašča, Crni Vrh, Turalići, Seferovići, Šahbegovići i Trnovac.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica nestalih, odvedenih i ubijenih Zvorničana, izrazio je nezadovoljstvo što će ove godine biti ukopano samo osam žrtava od 1.533 koje se vode kao nestale, a za još 580 još se traga.

Okupljanje na mezarju u Memićima planirano je 1. juna u 12 sati, a klanjanje dženaze bit će obavljeno u 13.25. Ovo je 13. kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji i do sada je ukopano 645 civilnih žrtava rata iz Zvornika, dok je 176 žrtava ukopano na porodičnim mezarima.