Bestidne krivotvorine
215

Porodice ubijene djece Sarajeva šokirane lažima da su žrtve Armije RBiH: Neki čak nisu Srbi

F. H.
Foto: Twitter / Sniperalley.photo
Foto: Twitter / Sniperalley.photo
Takozvani Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina RS-a je u popisu srpske djece koju je navodno ubila Armija Bosne i Hercegovine naveo i imena najmanje šestero djece koju je ubila Vojska Republike Srpske.
U knjizi objavljenoj 2022. godine "Djeca žrtve rata 1992-1995", kao žrtve Armije Republike Bosne i Hercegovine navedena su imena: Marko Lukić, Damir Dodik, Igor Malešević, Mirjana Malešević, Vitomir Soknić i Danijel Kovačević.

Miroslav Lukić, brat ubijenog Marka, kazao je kako od jučer prima veliki broj poziva i da su on i njegova mama apsolutno šokirani.

[TWITTER]1689391117626966018[/TWITTER]

"Jako je bitno da se priča i da se ne dozvole ovakve priče. Istinom se mora boriti protiv laži. Pokrećemo zajedničku tužbu, za sada tri porodice. Mi smo bili kod gradonačelnice na sastanku o tome da grad pokrene tužbu", kazao je Lukić.

Miroslavov brat Marko u trenutku ubistva imao je samo 11 godina i ubijen je 26. jula u minobacačkom napadu od zločinačke ruke. Ubistvo se desilo dan prije planirane evakuacije porodice u Italiju. Otac Miroslava i Marka Lukića, Miroslav poginuo je prvog oktobra 1992. godine u odbrani grada.

Dejan Malešević, brat ubijenog Igora Maleševića kaže kako su još u šoku, a da njegova majka još uvijek ne zna za ovo što dešava.

"To je žena kojoj su 74 godine koja je proživjela svašta u ratu i ovako nešto da joj se dešava stvarno je katastrofa u najmanju ruku", kazao je Malešević.

Rekao je da će sa drugim porodicama tražiti povlačenje informacija iz medija i javno izvinjenje, a nakon toga postupati u skladu sa savjetima advokata.

"Moj brat je poginuo ispred zgrade u Gradačačkoj ulici, od četnike granate, nije ga ubila Armija BiH. Moj brat stariji koji je 1971. godište bio je u Armiji BiH. Ove priče su takva gnusna laž da ne mogu da vjerujem. Moja mama koja je proživjela sve to sa nas devetero djece, ja sam deveto dijete. Gubitak supruga i ostala je samohrana majka, i sad ovako nešto da rade. Ne znam šta žele uopće, stavljaju imena. Moj brat prije svega nije srpsko dijete, oni su išli po automatizmu, Malešević pa im je valjda zvučalo kao pravoslavno ime i prezime", govori Malešević.

Proteklih dana su javnost u Bosni i Hercegovini potresle informacije o brojnim primjerima fabrikovanja historije koje se provode u Srbiji i entitetu Republika Srpska. Otkrivanje tih primjera je krenulo nakon skupa prisjećanja Oluje u Prijedoru, kada je iskorištena fotografija bošnjačke porodice iz Žepe.

U različitim TV prilozima i medijskim člancima su žrtve Vojske RS prikazane kao žrtve Armije BiH. Tako je porodica Đorem korištena u propagandne svrhe i prikazivana kao žrtva zločina Armije BiH iako je porodicu ubila granata ispaljena sa agresorskih položaja.

Jedan od primjera bestidnih krivotvorina i je upotreba fotografije sa sahrane Radisava Đurovića, koji je poginuo kao pripadnik MUP-a Republike Bosne i Hercegovine i to Odreda policije za specijalne namjene "Lasta".

Srbijanski portal "Novosti" je u sramnom feljtonu "Kriminalci lična garda: Cacina vojska bila je izvan sistema komandovanja", iskoristio fotografiju sa Đurovićeve sahrane kao ilustraciju "sahrane srpskih žrtava".
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ime Radoslava Đurovića se nalazi upisano na spomeniku poginulim pripadnicima odreda Lasta u naselju Koševo.