Najavljene tužbe
690

Još jedan slučaj fabriciranja činjenica o ubijenima u Sarajevu: Djeca koju je ubila VRS prikazana kao žrtve Armije BiH

F. H.
Ilustracija
Ilustracija
Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) objavila je u aprilu prilog u kojem se navode "prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zočina u opštinama Srpskog Sarajeva, tokom rata stradalo je 106 djece". Sniperalley.photo je otkrio da se na listi nalaze imena djece koju je ubila Vojska Republike Srpske.
Naime, u TV prilogu se u jednom trenutku vidi spisak kojeg je izradio "Republički centra za istraživanje rata i ratnih zočina", te se navodi da se ubijeno 106 djece, a da se u evidenciji nalazi i 18 imena za koje se prikupljaju informacije.

Skandalozno je to što su se na spisku ubijene djece našla i najmanje tri imena djece koja su ubijena od Vojske Republike Srpske i to Marko Lukić (11 godina), Mirjana Malešević (16 godina), Damir Dodik (17 godina).

Miroslav Lukić, brat ubijenog Marka Lukića najavio je tužbu protiv Viktora Nuždića vršitelja dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

"Viktore Nuždiću, javno vam se obraćam kao sarajevsko ratno dijete, brat ubijenog sarajevskog djeteta, iz centra grada. Da se nešto ne foliramo, da se ne pravimo ludi, da zaobiđemo onu 'potkrala se greška u podacima' ili nešto slično - znate jako dobro šta radite", napisao je Lukić na Twitteru.

[TWITTER]1689207104580583426[/TWITTER]

"Ja se nikome za pola srca svog što mi je otkinula granata VRS-a, vojske koju, vjerujem, priznajete kao vašu, pravdati neću. Praviti se lud, i gubiti vrijeme na dokazivanje već dokazanog, očitog i zdravorazumski jasnog - bilo bi glupo. Znate zašto, Viktore Nuždiću? Zato što ću to vrijeme iskoristiti da pripremim tužbu protiv vas kao odgovornog lica, protiv institucije na čijem ste čelu, te svih odgovornih za ovu gnusnu laž, i propagandu. Vidimo se na sudu, Viktore Nuždiću", poručio je Lukić.

Marko Lukić je ubijen 26. jula 1995. godine u jednom od mnogih minobacačkih napada, dan prije nego je trebao sa majkom i bratom Miroslavom otići za Italiju.

Mirjana Malešević je ubijena 27. februara 1993. godine, dok je sa prijateljem Samirom išla u posjetu drugim prijateljima. Pogođena je u srce, a druga minobacačka granata je ubila Samira dok joj je pokušavao da pomogne. Mirjana je ubijena devet dana prije 16. rođendana. Sudbina Mirjane je prikazana i u filmu Smaje Kapetanovića.

Damir Dodik je ubijen snajperskim metkom 25. juna 1995. godine dok je vozio biciklo, pogođen je u srce i sahranjen na mezarju Kovači.

Sniperalley.Photo podsjetio je na priču o porodici Đorem koja se godinama koriste u propagandne svrhe raznih nivoa vlasti u bh. entitetu Republika Srpska.

Riječ je o porodici koja je tokom cijelog rata boravila u Sarajevu i koja je ubijena 6. jula 1995. godine u naselju Alipašino polje, u Geteovoj ulici. Granata ispaljena sa agresorskih položaja je ubila cijelu porodicu Đorem, roditelje Henu i Božu i djevojčicu Magdalenu ali i Nijaza Bajramovića, te Elvira Ahmovića.

U prilogu koji je prikazan na RTRS-u, iznijete su gnusne laži da su porodicu Đorem ubili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, prilikom obilježavanja godišnjice Oluje u Prijedoru kao srpske žrtve prikazana je fotografija nastala prilikom evakuacije Bošnjaka iz Žepe.