Haški tribunal
2

Popodne presuda Tolimiru za genocid u Srebrenici

FENA
Zdravko Tolimir (Foto: Arhiv)
Zdravko Tolimir (Foto: Arhiv)
Haški sud (ICTY) u srijedu će izreći presudu pomoćniku bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja generalu Zdravku Tolimiru optuženom za genocid u Srebrenici.

Tužitelji koji su za njega tražili kaznu doživotnog zatvora na suđenju su kazali kako je Tolimir proveo zapovijed predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Mladića da se svi vojno sposobni Bošnjaci - muškarci iz Srebrenice ubiju tako što je isplanirao zločin, a Tolimir je tvrdio da takve zapovijedi nikad nije bilo.

Tužiteljstvo tvrdi da je Tolimir, zajedno s Mladićem, te drugim zapovjednicima u vojsci bosanskih Srba bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata cilj kojega je bilo trajno uklanjanje Bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

Tolimir je optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubojstva, progon, prisilno premještanje i deportaciju Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe od srpnja do studenoga 1995.

Prema optužnici snage bosanskih Srba u srpnju 1995. ubile su oko sedam hiljada Bošnjaka iz Srebrenice a taj je zločin isplanirala i ostvarila sigurnosno-obavještajna uprava glavnog stožera Vojske Republike Srpske kojoj je na čelu bio general Tolimir.

General Tolimir, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobođen optužbi.

Za zločin u Srebrenici do sada je doneseno više pravomoćnih presuda. Bivši zapovjednik Drinskog korpusa general Radislav Krstić osuđen je na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja srebreničkog genocida. Za pomaganje u istrebljenju na tom području osuđeni su i zapovjednik Bratunačke brigade Vidoje Blagojević na 15 godina zatvora i načelnik inženjerije Zvorničke brigade Dragan Jokić na devet godina zatvora. Za sudjelovanje u srebreničkim ubistvima pomoćnik za sigurnost Bratunačke brigade Momir Nikolić osuđen je na 20 godina zatvora, a pripadnik vojske bosanskih Srba Dražen Erdemović kao neposredni izvršitelj zločina osuđen je na pet godina zatvora.

Načelnik štaba i zamjenik zapovjednika Zvorničke brigade Dragan Obrenović osuđen je na 17 godina za progon i ubistvima Bošnjaka na području Srebrenice.

Nepravomoćno su za genocid u Srebrenici na kaznu doživotnog zatvora osuđeni zapovjednici u vojsci bosanskih Srba Vujadin Popović i Ljubiša Beara i taj je postupak u žalbi. Načelnik za sigurnost u Zvorničkoj brigadi Drago Nikolić osuđen je za pomaganje genocida na 35 godina zatvora, zamjenik zapovjednika specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske Ljubomir Borovčanin za pomaganje i podržavanje istrebljenja osuđen je na 17 godina zatvora. Zapovjednik Zvorničke brigade Vinko Pandurević za pomaganje i podržavanje ubistava i progona osuđen je na 13 godina zatvora, načelnik odjela za operativno-nastavne poslove vojske bosanskih Srba Radivoje Miletić osuđen je za ubojstva i progon u Srebrenici na 19 godina zatvora a Mladićev pomoćnik zapovjednika za moral Milan Gvero za progon na pet godina zatvora.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić osuđen je na 27 godina zatvora, među ostalim, i zbog pomaganja i podržavanja zločina protiv Bošnjačkog stanovništva u Srebrenici. Svi su ti postupci u žalbenoj fazi.