Vinko Puljić
0

"Popisom stanovništva izbjeglo bi se manipulisanje"

SRNA
Vinko Puljić (Foto: Arhiv)
Vinko Puljić (Foto: Arhiv)
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je da je iznenađen stavovima pojedinih domaćih političkih faktora i nekih predstavnika međunarodne zajednice koji se protive unošenju u popis elemenata koji se tiču nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.

Kardinal Puljić ocijenio je vrlo štetnim to što još nema popisa stanovništva u BiH, navodeći da bi se popisom izbjeglo manipulisanje brojkama.

Nadbiskup vrhbosanski poručio je, gostujući večeras na RTRS-u, da treba raditi na traženju rješenja u ravnopravnosti ne samo sva tri konstitutivna naroda, već svih ljudi i građana, te  da  BiH nema drugog puta osim kompromisnog dogovora koji moraju postići domaći političari.

Kardinal Puljić je naveo da se provođenjem Dejtonskog sporazuma ni u jednom entitetu u BiH nije  išlo u stvaranje jednake konstitutivnosti i da je to posebno, kako je rekao, išlo na štetu hrvatskog naroda.

"Posebno kada je Petrič /Volfgang/, kao visoki predstavnik provodio neke izborne zakone, neke njegove postavke je donio na štetu hrvatskog naroda, tako da nema mogućnosti da Hrvati budu puni politički subjekat ni u Federaciji BiH ni u Republici Srpskoj",  rekao je Puljić.

On  je dodao da se kod jednog broja međunarodnih čelnika vidi ignorisanje da postoje Hrvati, podsjetivši da  je on još ranije rekao da se Dejtonskim sporazumom "Hrvati nastoje živi pokopati".

Kardinal Puljić uputio je božićne čestitke svim katoličkim vjernicima, a čestitao je ovaj praznik i pravoslavnim vjernicima koji ga slave po starom kalendaru.
On je čestitke uputio i muslimanima za Novu hidžretsku godinu, i Jevrejima za praznik Hanuku.