BiH
0

Ponovo aktualna ideja o "susretu pomirenja" između Italije, Slovenije i Hrvatske

FENA/Hina
Ideja o trilateralnom susretu predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske, na kojemu bi zatvorili traumatična povijesna poglavlja iz vremena fašizma i komunizma, opet je aktualna nakon što je prošle godine taj susret, zbog suzdržanosti slovenske i hrvatske strane glede talijanskog obilježavanja dana sjećanja na fojbe, bio zaboravljen.

Predsjednik pokrajinske vlade Friuli-Giulia Riccardo Illy reaktualizirao je tu ideju u srijedu prilikom susreta s novim predsjednikom Italije Giorgiom Napolitanom, javila je u četvrtak slovenska tiskovna agencija STA, koja se poziva na priopćenje iz Illyjeva kabineta.

Illy je Napolitaneu predložio da se pripremi Dan pomirenja između triju država, s posebnom svečanošću koja bi se odvijala na mjestima sjećanja na nasilje iz totalitarnih vremena.

Ideja je vezana na skorašnji ulazak Slovenije u eurozonu i šengenski prostor te sazrijevanje zamisli o konačnom premošćivanju nerazumijevanja iz prošlosti među narodima koji žive u suživotu i potrebi mira unutar udružene Europe.

Napolitano je s idejom upoznat, a Illy o tome namjerava govoriti i s talijanskim ministrom vanjskih poslova Massimom D'Allemom.