BiH
0

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a Daniel Fried danas i sutra u posjeti BiH

FENA
Daniel Fried
Daniel Fried
Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Daniel Fried boravit će danas i sutra u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje će se sastati sa bh. zvaničnicima.

Friedova posjeta BiH naglašava kontinuiranu opredjeljenost SAD-a i njenih međunarodnih partnera regionalnoj stabiolnosti i integraciji Balkana u evroatlantsku zajednicu.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a susrest će se danas u Sarajevu s članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, te ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem.

U popodnevnim satima, ambasador Fried će se obratiti bh. poslanicima i delegatima na zajedničkoj sjednici Predstavničkog i Doma naroda Paralmentarne skupštine BiH.

Također, planirano je da se pomoćnik državnog sekretara tokom danas sastane i sa mladima BiH.

U četvrtak, 5. aprila ambasador Fried će boraviti u Banjoj Luci, gdje će posjetiti komandu za podršku Oružanih snaga BiH u kasarni Kozara.

Susrest će se i sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom, te predsjedavajućim Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem.

Daniel Fried je preuzeo dužnost pomoćnika državnog sekretara 5. maja 2005. godine. Prije preuzimanja dužnosti šefa Biroa za Evropu i Evroaziju, ambasador Fried je bio specijalni pomoćnik predsjednika SAD-a i viši direktor za Evropu i Evroaziju pri Vijeću za nacionalnu sigurnost od 22. januara 2001. godine.