BiH
0

Pomoć žrtvama nastradilm od mina

FENA
Žrtve mina u Bosni i Hercegovini medicinski su uglavnom sanirane, ali im treba omogućiti da rade i žive od svoga rada, poruka je skupa "Reintegracija preživjelih žrtava mina BiH u društvo" koji je nevladina organizacija Mercy Corps iz Tuzle organizirala danas u Sarajevu u povodu obilježavanja 4. aprila - Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Vođeni tom idejom, predstavnici Mercy Corpsa, u suradnji s Mrežom preživjelih od mina BiH, Centrom za razvoj i podršku i Savezom izbjeglica i raseljenih osoba BiH, prošle godine pokrenuli su projekt nazvan "Podrška socioekonomskoj reintegraciji preživjelih žrtava mina kroz kreiranje radnih mjesta u zajednicama sa značajnim stepenom manjinskh povrataka".

Projekt finansira EU, a sufinansijeri su Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS, Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, Hypo Alpe-Adria bank BiH, a danas im se pridružila i mikrokreditna fondacija "Partner".

Mirza Jašarević iz Mercy Corpsa kazao je novinarima da će realizacija projekta trajati do kraja ove godine, a obuhvata 90 preživjelih žrtava mina iz 32 općine širom BiH. Radi se uglavnom o osobama iz ruralnih područja, a oni su tim projektom ekonomski potpomognuti u samozapošljavanju, najčešće u oblasti poljoprivrede, mljekarstva, te malih biznisa.

Važan segment tog projekta je i društvena reintegracija, odnosno njihovo uključivanje u sve oblasti života jer se većina korisnika, nakon stradanja, povukla u sebe.

Prema podacima Centra za uklanjanje mina u BiH, većina područja gdje su se minske nesreće desile bila su obilježena, a glavni razlozi ulaska u sumnjiva područja su upravo egzistencijalni (sječa šume, ispaša stoke, lov, sakupljanje metala, berba ljekovitog bilja).

Predstavnik Centra Zoran Grujić istaknuo je da projekt o kojem je danas bilo riječi umnogome ekonomski i socijalno potpomaže preživjele žrtve mina.

Strategijom protivminske akcije za BiH planirano je da BiH bude očišćena od mina do 2019. godine.