BiH
37

Vlada FBiH dobila 230 hiljada KM za borbu protiv korupcije

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Nermin Nikšić i Nigel Casey (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vlada Velike Britanije pomogla je sa 230 hiljada KM realizaciju projekta "Podrška Vladi Federacije BiH u suprotstavljanju korupciji putem izrade i implementacije operativnih antikorupcionih planova i programa edukacije" koji je u direktnoj funkciji provođenja Opšteg plana borbe protiv korupcije, rekao je u Sarajevu britanski ambasador u BiH Nigel Casey.

Casey je na konferenciji za medije istakao da je šest ministarstava usvojilo Opšti plan borbe protiv korupcije, čime je ovaj plan prešao iz deklarativne u operativnu fazu.

On je naglasio da će u narednih 12 mjeseci Vlada Velike Britanije dati svoju podršku u vidu savjetovanja, obrazovanja i tehničke podrške kako bi Vlada FBiH provela ovaj projekat.

Casey je zahvalio Centru za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu, koji provodi ovaj projekat u saradnji sa federalnom vladom, i istakao da Velika Britanija podržava projekat, jer je korupcija jedna od najvećih prepreka napretka BiH ka EU.

On je istakao da je to jedno od ključnih pitanja za sve zemlje koje žele da se pridruže EU i zahtijeva odgovoran rad svih nivoa vlasti.

Casey je naglasio da su sličan projekat počeli i sa Vladom Republike Srpske.

Federalni premijer Nermin Nikšić istakao je da je ova pomoć Vlade Velike Britanije bila "vjetar u leđa" koji je pomogao da pređu iz deklarativne u operativnu fazu borbe protiv korupcije.

"Ne mislim da smo daleko otišli u ovoj operativnoj fazi, jer ima još puno da bude urađeno", rekao je Nikšić i dodao da Strategija borbe protiv korupcije postoji od 2009. godine, kada je trebalo da bude sačinjen Akcioni plan borbe protiv korupcije, što je dočekalo ovu Vladu.

Nikšić je naglasio da je šest institucija FBiH - ministarstva finansija, pravde, za boračka pitanja i unutrašnjih poslova, zatim Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove, otišlo najdalje u realizaciji ovog projekta.

Federalni premijer je rekao da će danas krenuti obuka i za ostale institucije u Federaciji BiH, kako bi bila usvojena 41 mjera koja je predviđena Opštim planom borbe protiv korupcije.

Nikšić je podsjetio da je Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru proslijedila ključne zakone koji stvaraju pravni okvir za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U organizaciji Tima za monitoring i koordinaciju provođenja Opšteg plana Vlade FBiH u borbi protiv korupcije, danas je održana prezentacija rezultata projekta i edukacija predstavnika 37 institucija FBiH o metodologiji pravljenja operativnih planova u borbi protiv korupcije.