Nota ambasadi u Istanbulu
0

Pomoć bh. radnicima u Azerbejdžanu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ambasada BiH u Ankari, koja nerezidentno pokriva Republiku Azerbejdžan, 19. oktobra 2009.g. uputila je zvaničnu notu ambasadi Azerbejdžana u Ankari kojom se traži detaljna informacija o situaciji u kojoj su se našli bh. radnici zaposleni u Azerbejdžanu posredstvom agencije iz Gradiške. Diplomatski predstavnici BiH su također obavili razgovore sa kolegama iz azerbejdžanske ambasade u glavnom gradu Republike Turske.

Informaciju o položaju naših radnika u Azerbejdžanu zatražio je i Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu koji konzularno pokriva Azerbejdžan od Generalnog konzulata Azerbejdžana u Istanbulu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, cjeneći ukupne okolnosti, kao i činjenicu da se sjedište agencije nalazi u Gradišci, o svemu je obavjestilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

GK BiH u Istanbulu informisao je MVP BIH da je od strane člana rukovodstva firme u kojoj su zaposleni naši radnici u Azerbejdžanu Radeta Ljubičića obavješten da se trenutno vode pregovori sa novim rukovodstvom firme, te da se nada da će isplata zaostalih plata početi 20.oktobra 2009.g. G. Ljubičić je također naveo da su putne isprave radnika u sigurnim prostorijama firme i u svakom momentu dostupne radnicima, a da je zbog nezadovoljstva statusom, grupa od oko 100 radnika najavila odlazak iz Azerbejdžana.

Jedan od radnika firme Serbaz, u email poruci upućenoj MVP BiH, navodi da policija i vojska Azerbejdžana nije nikome prijetila, te se prema našim radnicima ponaša „maksimalno fer i maksimalno profesionalno.“

MVP BiH će uputiti jednog od svojih diplomata u Republici Turskoj u Azerbejdžan kako bi se na licu mjesta informirao o situaciji sa našim radnicima, te pružio odgovarajuću pomoć i zaštitu građanima BiH.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Japanu, također je razgovarao (telefonski) sa ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Elmarom Mammadyarovom o situaciji bh. radnika u Azerbejdžanu.