RS
0

Poluprazne potrošačke korpe i život na jeftinoj robi

FENA
Potrošačka korpa većine građana u Republici Srpskoj, ako je suditi prema sindikalnoj računici, je poluprazna.

Četveročlana porodica u tom bh. entitetu trebala je u maju da izdvoji 1.758 maraka za namirenje svih potreba, a s platom od 816 marke, nisu mogli kupiti ni osnovne proizvode, jer, najčešće, u porodici radi samo jedan član.

Savez sindikata RS izračunao je da najveći dio novca treba odvojiti za hranu, ali još nije urađena računica kako preživljavaju penzioneri u RS s prosječnim mjesečnim čekom na kojem je cifra od 320 maraka.

U junu su građani manje novca davali za hranu jer su pale cijene sezonskog voća i povrća, ali visoke julske temperature najavljuju veće cijene jer sušni period uništava rod, a donosi poskupljenje.

U Pokretu potrošača RS navode da nerijetko građani, zbog materijalne situacije, pribjegavaju kupovini robe sumnjivog kvaliteta i najnižih cijena.

Iako mjesecima Sindikat upozorava da najteže živi više od 160.000 radnika u privredi i njihove porodice, apel da im Vlada mora posvećivati daleko veću pažnju, kao da još niko nije ni čuo.

Radnici u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, šumarstvu RS-a i dalje primaju plaće ispod entitetskog prosjeka, i kreću se u iznosu od 560 do 600 KM, što je manje i od cijene troškova prehrane za maj ove godine.