Dugogodišnji problem
58

Polomljena igrališta muka djece i roditelja u Sarajevu, vlast obećava popravke

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Polomljene ljuljačke, rupe na toboganima, psi lutalice ili uništene klupe svakodnevni su prizori na sarajevskim dječijim igralištima čije održavanje je dugogodišnji problem. Nova vlast u Kantonu Sarajevo po ko zna koji put obećava kako će preuzeti odgovornost i urediti ovu oblast.

Nedavni slučaj četverogodišnjaka koji je ostao bez malog prsta prilikom spuštanja niz dotrajali tobogan u ilidžanskom naselju Lužani naljutio je sarajevsku javnost, naročito roditelje koji žele da njihovi mališani budu sigurni na mjestu za igru.

Slično je bilo i prije četiri godine kada je konstrukcija starog gola na Dobrinji usmrtila 12-godišnjeg dječaka Saliha Pačariza. Međutim, uredbe o održavanju i saniranju igrališta koje su tada donesene, čini se, nisu urodile plodom.

Vlast u Sarajevu ponovo je pokrenula ovu problematiku, a na inicijativu kantonalne zastupnice Vildane Bešlije koja je inicirala usvajanje nove uredbe kojom se reguliše ova oblast.

Najveći problem jeste što su pojedina igrališta u nadležnosti općina, a druga u nadležnosti Kantona Sarajevo. S obzirom na to da većina nije obilježena, građani često ne znaju ni kome da se obrate i prijave kvar ili drugi problem na igralištu.

Ministar komunalne privrede KS Srđan Mandić govori nam kako je vrijeme da svi preuzmu odgovornost za igrališta koja održavaju.

"Igrališta sada, prema novoj uredbi, moraju biti uredno označena na način da na vidno istaknutom mjestu mora stajati ko je investitor i koja je firma zadužena za održavanje igrališta. Prije se na proces prijave kvara čekalo sedam dana, a sada se igrališta moraju zaštititi u roku od 24 sata, a nakon toga u najkraćem mogućem roku popraviti i vratiti u prvobitno stanje. Nedavno smo imali prijavu kvara na igralištu na Vilsonovom šetalištu i taj slučaj smo riješili", priča nam Mandić.

U skladu s novom uredbom Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS je rebalansom budžeta izdvojilo 300.000 KM kojima do kraja godine planira sanirati pokvarena igrališta te izgraditi nova.

Iz preduzeća Park govore nam kako je 278 dječijih igrališta, rekreativnih i sportskih ploha u njihovom sistemu nadzora. Kako kažu, njihovi komunalni redari svakodnevno obilaze igrališta i vrše vizuelnu provjeru ispravnosti sprava na igralištima.

"Kada uoče da je neka sprava polomljena, uništena ili oštećena, oni najprije na tu spravu lijepe naljepnicu da je ona zabranjena za upotrebu, čime obavještavaju roditelje da je sprava u neispravnom stanju i opasna. S druge strane, redar fotografiše tu spravu i pravi zapisnik te mi o svemu tome obavještavamo resorno ministarstvo. Kada je riječ o utrošku novca za održavanje igrališta, mi moramo dobiti odobrenje iz resornog ministarstva. Za saniranje na ostalim igralištima moramo imati saglasnost iz općina", kazala nam je glasnogovornica Parka Aldijana Hamza.

Građani preduzeću Park svakodnevno šalju fotografije uništenih i oštećenih igrališta, a komunikacija je dodatno unaprijeđena putem društvenih mreža. Hamza dodaje kako je žalosno što su za gotovo svaku štetu na igralištima odgovorne odrasle osobe.

"U općini Centar su proteklog mjeseca renovirana dva igrališta te je izgrađeno jedno novo. Međutim, u isto vrijeme na Betaniji su dva od tri postojeća igrališta u roku od dva dana u potpunosti uništena. Svako igralište ima gumenu antistres podlogu, sve sprave su certificirane i izrađene sa što manje željeza i drugih dijelova koji bi mogli naštetiti fizičkom zdravlju djece. Ali, igrališta se, nažalost, tokom noći koriste u potpuno druge svrhe. Naši radnici tokom jutarnjih radova tamo uglavnom nalaze boce od alkohola", požalila nam se Hamza.

Ministar Mandić najavljuje kako će do kraja godine sva igrališta biti označena tablama na kojima će biti jasno istaknuto u čijoj su nadležnosti, kao i kontakt broj na koji građani mogu prijaviti kvarove. Nadležni bi uskoro trebali sačiniti plan utroška 300.000 KM u saradnji s lokalnim zajednicama, a Mandić ističe kako bi iduće godine izdvajanja za igralište trebala biti i veća.