BiH
1.6k

Poljoprivrednici odlučili podijeliti svoje proizvode građanima Sarajeva besplatno

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Poljoprivrednici u Federaciji BiH nalaze se u veoma teškoj situaciji. Poticaji koji znače proizvodnju kasne, a dugovi za 2014. i 2015. godinu premašuju 50 miliona KM.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Odnos prema privredi u FBiH je loš. Vlasti su odobrile odgodu plaćanja na šest do devet mjeseci i poljoprivrednici moraju čekati svoj novac. Na policama bi trebalo biti 50 posto domaćih proizvoda, što nije tako, a do sada nije izrečena ni jedan kazna za to. A svakog 10. u mjesecu poljoprivrednici moraju platiti PDV, poreze i sve obaveze prema državi", rekao je Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH na konferenciji održanoj ispred Federalnog ministarstva finansija u pet do 12.

Kako je istakao, proizvodi poljoprivrednika se prodaju u bescjenje i uz to moraju čekati svoj zarađeni novac do devet mjeseci. Zbog toga su odlučili podijeliti svoje proizvode građanima Sarajeva.

"BiH hara zelena mafija, otkupljivači koji u bescjenje kupuju naše proizvode, naplaćuju PDV dva puta, a poljoprivrednici šute jer ih ucjenjuju da bi prodali proizvode. Oni ne mogu plasirati svoje proizvode u evropu, ne mogu u tržne centre i snalaze se kako znaju i umiju, te prodaju na ulicama. Onda nam kažu da podržavamo sivu ekonomiju što nije tačno. Treba se zapitati zašto je neko protiv proizvodnje hrane u BiH", rekao je Muslimović.

Kazao je kako su slali upit za zvanični sastanak resoroj ministrici Jelki Miličević, ali da im ona nikada nije odgovorila.

"Oglasila se samo putem medija gdje je rekla kako ćemo biti svrstani u kategoriju ostalih s penzionerima i ostalim budžetskim korisnicima i da poticaje nećemo dobiti jer nema tranše MMF-a. Kada se donosio zakon o poljoprivredi nije bilo riječi o tome da ćemo biti u MMF-u već u budžetu FBiH", istakao je Muslimović.

Poručio je kako nadležni organi trebaju sprovoditi zakon, a da vlasti trebaju donijeti set zakona na nivou države.

"Ukoliko bude dobre volje u vlastima planiramo u narednoj godini otvoriti 35.000 radnih mjesta u poljoprivredi kako bi svi bili prijavljeni. Nadamo se da ćemo iznaći rješenje po kojem ćemo regulisati dugove u 2014. godini kako bi u 2015. bili stabilni su platom poticaja. Ne smijem ni pomisliti šta bi se dogodilo da do toga ne dođe", rekao je Muslimović.

Podjela proizvoda bit će organizirana u četvrtak, 2. jula, ispred zgrade Federalnog ministarstva finansija u Sarajevu u pet do 12.