BiH
26

Poljoprivrednici izgubili strpljenje: Više od 200 traktora krenulo ka GP Izačić

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Iako su iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva poslali obavijest da je danas nastavljena isplata poticaja za poljoprivredne proizvođače u 2016. godini te da su na banke dostavljeni nalozi u iznosu od 5.099.416,67 KM, to nije zadovoljilo krajiške poljoprivrednike koji su oko dva sata čekali u mjestu Mihaljevac u Cazinu, odakle su oko 14:30 sati sa više od 200 traktora krenuli prema GP Izačić u Bihaću.

Poljoprivrednici iz Unsko-sanskog kantona već nekoliko dana najavljuju današnji protest zbog nezadovoljstva u vezi s isplatom federalnih poticaja, a prema svemu sudeći, u potpunosti su izgubili strpljenje.

Kako nam je kazao Dževahir Babić iz Udruženja poljoprivrednika "Krajina", danas im nije uplaćen sav dogovoreni iznos te su odlučili realizirati ono što već danima najavljuju.

"Danas nam se pridružio veliki broj naših poljoprivrednih proizvođača, čak i više nego što smo sami očekivali. Do ovog trenutka nikakva sredstva nisu operativna u banci i mi ćemo uraditi ono što smo obećali", kaže Babić.

Poljoprivrednici traže isplatu poticaja za 2014., 2015. i prvi kvartal 2016. godine. Pored toga, traže smjenu federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića, za kojeg tvrde da se do sada oglušio o sve njihove zahtjeve, kao i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

"Mi smo u više navrata pisali federalnom ministru poljoprivrede Šemsudinu Dediću i do sada nismo imali razumijevanja za naš status. Vi vidite koliko je ovdje nezadovoljnih poljoprivrednika koji su oštećeni, kao i ja sam", kaže Ahmet Lipović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Krajina".

Današnja okupljanja Udruženja poljoprivrednika "Krajina" i "Krajiška zemlja" koja okupljaju blizu 800 poljoprivrednika, jučer je zabranio MUP USK, uz obrazloženje da organizator nije ispunio zakonske uslove za održavanje javnog okupljanja.

Iz MUP-a su zaprijetili i novčanim kaznama.

"Zakonom o javnom okupljanju USK propisano je da se javni skup ne može održavati na magistralnom i regionalnom putu ukoliko se na takav način ugrožava nesmetano odvijanje saobraćaja, kao ni na području graničnog prelaza, te s tim u vezi podsjećamo organizatore da se kršenjem odredbi ovog Zakona izlažu novčanim kaznama u rasponu od 3.000 do 9.000 KM", istakli su u MUP-u.

Poljoprivrednici su pak najavili da, ukoliko plate kazne, nakon toga nema smetnje da blokiraju granični prijelaz.