Dogovor Vlade i Saveza
3

Poljoprivrednici će dobiti 18 miliona maraka za poticaje do kraja godine

Piše: M. Beker
Poljoprivrednicima s područja Federacije BiH će do 31. decembra 2012. godine biti uplaćeni poticaji u iznosu od 18 miliona maraka, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović.

Ovo je dogovoreno na današnjem sastanku predstavnika Saveza sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem, ministrom finansija Antom Krajinom i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerkom Ivankovićem Lijanovićem.

"Možemo biti djelimično zadovoljni. Do kraja ovog mjeseca bit će uplaćeno osam miliona maraka, a 10 miliona do 31.12. ove godine. Napravili smo kompromis i naredne godine planirano je 68 miliona maraka za poticaje i sedam miliona za plavi dizel", rekao je Muslimović.

Poljoprivrednici su odustali od zahtjeva da se iz budžeta za narednu godinu izdvoji 188 miliona maraka za poljoprivredne poticaje jer ih je, kako je Muslimović rekao, Vlada uvjerila i dokazala im da zbog velikih vanjskih i unutrašnjih dugova nema više novca.

"To je minimum na koji možemo pristati. Dogovorili smo se da će nam za narednu godinu Vlada ponuditi i program mjera sanacije šteta kako bi se sanirale posljedice suše i poplava", rekao je Muslimović i poručio da poljoprivrednici neće odustati od onoga što im pripada.