BiH
4

Poljoprivrednici blokirali granični prijelaz u Orašju

FENA
(Foto: FENA)
Članovi Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Posavskog kantona od jutros protestuju na graničnom prijelazu kod Orašja, a podršku su dobili i od Seljačkog saveza Federacije BiH.

Više stotina poljoprivrednih proizvođača iz Posavskog kantona sa oko 150 traktora blokiralo je jutros u 8:45 sati granični prijelaz kod Orašja.

"Dajemo bezrezervnu podršku Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Posavskog kantona i predsjedniku Vidanu Grgiću u njegovim nastojanjima da ostvari svoja prava, pa i putem protesta i blokada puteva i graničnih prijelaza, jer je do sada dao dovoljno prostora jalovim pregovorima. To je nažalost ostao jedini način da se stvari pokrenu s mrtve tačke. Nepojmljivo je nerazumijevanje nadležnih federalnih ministarstava prošle, a i ove federalne Vlade, da ni nakon 15 mjeseci od katastrofalnih poplava, nisu našli načina da isplate štete poljoprivrednicima", navodi se u pismu.

U pismu se nadalje navodi kako je do sada "aktuelna federalna Vlada ukupno isplatila 21.000.000 KM na ime duga iz prošle godine poljoprivrednicima Federacije BiH i to pozdravljamo, ali od toga je poljoprivrednicima Posavskog kantona isplaćeno oko 1.000.000 KM, od kojih ni 1 KM nije za štete od poplava".

"U svim našim dopisima prema nadležnima i svim sastancima s njima isticali smo dug za štete od poplava kao prvi prioritet koji treba riješiti i uvijek smo dobivali obećanja da će to pitanje riješiti. I gdje smo sada? Umjesto da se pripremamo za jesenju sjetvu, mi smo na ulici. Poznato je da je prošla federalna vlada ostavila ogroman dug prema poljoprivrednicima koji je doveo do prekida kontinuiteta u isplatama poticaja više od godinu dana i svjesni smo da je aktualna vlada naslijedila ogroman i teško rješiv problem, a to je samo jedan od brojnih problema u poljoprivrednom sektoru", navodi se u pismu, u kojem se ističe kako Vlada probleme neće riješiti bez dijaloga s poljoprivrednim proizvođačima, njihovim udrugama i savezima.

"Očekujemo da se dijalog vodi uvažavanjem učesnika i argumenata, a ne davanjem obećanja i kupovinom vremena, odnosno njegovim gubljenjem. Na taj način se gubi povjerenje, a ono je prvi preduvjet za kvalitetan dijalog. A kad dijaloga nema imamo ovo što imamo", navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik tog saveza Dragan Pavlović.