BiH
65

Nepostojeći sindikalisti organizuju proteste ispred kuće Dragana Čovića?

Piše: E. G.
Vila porodice Čović tokom gradnje
Vila porodice Čović tokom gradnje
U protekla dva dana u medijima, uglavnom portalima, je objavljen poziv na proteste koji bi se navodno trebali održati 24. decembra u mostarskom naselju Bare, tačnije ispred vile predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

U ime nepostojećeg saveza sindikata hrvatskih preduzeća Mostar i radnika tih preduzeća u stečaju, na proteste pozivaju Darinko Čuljak i Tomo Bralić, osobe za koje u Mostaru nikad niko nije čuo.

U saopćenju se navodi da će protesti biti održani ispred Čovićeve vile čije je izgradnja koštala nekoliko miliona KM, o čemu su mediji ranije pisali, odnosno koja je "izgrađena novcem izvučenim iz crnih fondova iz državnog budžeta i uništenih hercegovačkih preduzeća".

"Samoorganizirano i pored postojećih sindikata, radnici hrvatskih poduzeća u stečaju Žitoprometa, Hercegovačke Radio-televizije, Sokola, Kapis Tomislavgrad, Hercegovina-gradnja, Šume Herceg-Bosne, te radnici iz svih grana prosvjete, zdravstva i drugih grana najavili su MUP-u HNK-a mirni protest dana za 24. decembar 2013. godine (utorak) u 12.00 sati na adresi Bare bb Mostar, pred velebnom vilom dr. Dragana Čovića kojeg smatramo najodgovornijim za otkaze više od 3.500 radnika te gašenje jedinog javnog hrvatskog medija – Hercegovačke radio-televizije. Protest ćemo nazvati 'Radnički Božić pred Čovićevom vilom'. Radnici i njihova djeca ovaj Božić dočekuju gladni bez bilo kakvih prava i socijalne ili zdravstvene zaštite, te što je najbolnije uništenih radnih mjesta", navodi se u saopćenju i dodaje da se pozivaju SIPA-a i MUP HNK da istraže porijeklo Čovićeve imovine.

Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH, koja uglavnom djeluje na području Hercegovine, u izjavi za Klix.ba kaže da o ovom protestima ne zna apsolutno ništa, a kako stvari stoje ni radnici navedenih preduzeća ne znaju da trebaju protestovati.

"Zvali su me neki od radnika i predsjednika sindikata iz tih preduzeća koja su navedena u saopćenju. Kažu da nemaju pojma o tome i da su njih kontaktirali iz MUP-a i kazali im da su uvršteni kao jedni od organizatora, odnosno učesnika protesta. Rekoše mi tamo da se spominje i prosvjeta, oni definitivno nisu u tome. Zvali su me također iz Šuma Herceg-Bosne i kažu da s tim nemaju ništa", kaže Milić.

Naš sagovornik kaže da nije nikada čuo za osobe koje potpisuju saopćenje i da to nisu njemu poznati sindikalisti te da nikada nije čuo da postoji sindikat pod imenom koje se navodi.

U saopćenju poslanom medijima stoji da će "Zbog prijetnji i opstrukcija u komunikaciji koristiti isključivo navedeni e-mail", s kojeg je saopćenje i poslano. Na e-mail osobe koja se predstavlja kao Tomo Bralić smo ipak poslali upit i tražili broj telefona na koji ga možemo kontaktirati, ali dobili smo samo sljedeći odgovor:

"Iz sigurnosnih razloga (barem dok ne prođe protest) ne mogu. Vidite da čelnici naših sindikata nisu smjeli ići u ovakav protest (ono što kažu, u glavu). Radnici su ucijenjeni i prijeti im se. Ako se sjećate, raniji predsjednik Sindikata Žitoprometa je zbog prijetnji počinio samoubistvo kao i još nekoliko osoba. Zamislite, izgubila se najava protesta od 13. decembra, a mi imamo ovjerenu kopiju da je sve zaprimljeno. Zamolio bih za anonimnost, barem dok ne vidimo sa SIPA-om hoće li se pokrenuti istraga o uništenim firmama i crnim fondovima... No, mi nećemo odustati. Ima nas 50-ak radnika, a vjerujem da će doći i barem toliko građana. Protest je opet najavljen i bit će održan. Uostalom neka nas hapse pred kamerama", navedeno nam je u mailu.

Kada je riječ o najavi protesta koja je zagubljena, organizatorima je navodno tako rečeno ranije u policiji, pa su je ponovo proslijedili.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak za Klix.ba je potvrdio da je PU Mostar zaprimila najavu protesta, ali da ju niko ne potpisuje, da na njoj nema pečata bilo koje firme ili sindikata te da se kao učesnici navode sadašnji i bivši radnici pobrojanih preduzeća.

Dobro upućeni u Mostaru tvrde da se iza poziva na protest protiv Čovića i HDZ-a zapravo skriva druga politička stranka u kojoj se nadaju da će se radnici koji su u teškoj finansijskoj situaciji, ali ostali građani, "upecati" na poziv pa se pojaviti ispred Čovićeve vile. O čemu se zaista radi vjerovatno ćemo imati priliku vidjeti 24. decembra.