Doris Pack
0

'Političari iz RS-a ne prihvataju BiH kao svoju'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Članica Evropskog parlamenta i predsjedateljica Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pack izjavila je u Banjoj Luci da činjenica da u BiH i danas postoji Ured visokog predstavnika počiva i na tome što političari Republike Srpske nisu u stanju prihvatiti BiH kao svoju državu.

Ona je, komentarišući tvrdnju premijera RS-a Milorada Dodika da je OHR uzrok nestabilnosti u BiH, navela da političari tog entiteta, Republiku Srpsku proglašavaju državom, a ona je samo dio države BiH.

Pack je novinarima u Banjoj Luci kazala da, ukoliko bi se bh.političari više potrudili da Prudski sporazum i provedu u djelo, onda bi to značilo potvrđivanje i jačanje države BiH.

"U tom slučaju više ne bi bio ni potreban visoki predstavnik“, naglasila je članica Evropskog parlamenta i predsjedateljica Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope.

Istakla je da je evropska zajednica bila spremna da građanima da mogućnost putovanja bez viza, ali to sprječavaju političari u RS-u nekim svojim zakonima.

"Želim da i ovi vaši političari jednom budu prisiljeni stajati u redu i čekati na vizu. Onda bi se oni sigurno više potrudili da naprave državu kako treba“, kazala je ona.

Upitana koliko je realno očekivati formiranje vrhovnog suda BiH, kada se predstavnici vlasti RS-a protive i radu Suda i Tužilaštva BiH, Pack je izrazila nadu da će se političari u RS-u predomisliti i uvjeriti da je takvo nešto dobro za cijelu BiH.

"Dobro sudstvo je dobre za sve ljude, i Srbe, Hrvate i Bošnjake“, naglasila je članica Evropskog parlamenta.

Na pitanje zašto nije imala nijedan susret s političarima tokom posjete BiH, naglasila je da je razgovarala s predstavnicima civilnog društva, studentima, medijima i poslovnim ljudima, zato što misli da je, kako kaže, previše razgovarala s bh.političarima.

"Političari su mi dali puno obećanja, a vrlo malo toga su i ispunili“, poručila je Doris Pack.