BiH
0

Policijske agencije potpisat će sporazum o uzajamnoj pomoći

Klix.ba
Nakon što su tokom protesta u februaru 2014. identificirani problemi u koordinaciji, Ambasada SAD-a u BiH, putem Međunarodnog programa obuke za pomoć u oblasti kriminalističkih istraga (ICITAP), pomogla je izradu sporazuma o uzajamnoj pomoći i saradnji (MAA) između pet agencija nadležnih za provođenje zakona: Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH, Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Sporazum će potpisati predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Granične policije BiH, Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH, Nicholas Hill, obratiće se kratko prisutnima na ceremoniji potpisivanja u utorak, 10. juna 2014. godine.

MAA je izjava u kojoj se navodi da će policijske agencije-potpisnice sarađivati na uzajamnom pružanju pomoći i podrške tokom hitnih situacija. MAA je rezultat niza radnih sastanaka policijskih agencija u posljednih osam sedmica, a u skladu je sa postojećim zakonskim rješenjima koja uređuju oblast rada policijskih agencija.

Ambasada SAD-a ima dugogodišnju, kvalitetnu saradnju sa policijskim i sigurnosnim agencijama na svim nivoima u BiH, osobito kroz Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci, dok nastojimo pružiti podršku razvoju profesionalnih i transparentnih institucija nadležnih za provođenje zakona u BiH.