Za njih nema praznika
0

Policiji, ljekarima... Nova godina kao i svaki drugi dan

Piše: Amra Kovač
Bliži se doček Nove 2010. godine i dok su mnogi građani već isplanirali gdje će dočekati Novu godinu, šta će obući, drugi još uvijek planiraju i tek kupuju odijela, haljine, namirnice... Međutim, postoje i oni koji će Novu godinu provesti radno odnosno brinuti da građani sigurno i u najljepšem ambijentu proslave Novu godinu.

U tu skupinu spadaju policajci, vatrogaci, doktori, medicinske sestre i drugi uposlenici bolnice, zaštitari, konobari, recepcionari, apotekari... Razgovarali smo s uposlenima u nekoliko institucija koji za Novu godinu rade i kako izgleda doček Nove godine u tim institucijama.

"Pripadnici Kantona Sarajevo kao i svake godine bit će radno angažovani kako bi doček Nove godine protekao što mirnije i sigurnije. Osim pripadnika MUP-a KS koji su po rasporedu dežurni, mjere obezbjeđenja će za Novu godinu biti pojačane tako da će tu noć raditi i određen broj pripadnika MUP-a KS koji po rasporedu nisu trebali raditi, a s ciljem prevencije incidenata", kazao nam je Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Prema njegovim riječima Gradska uprava KS izdvojila je određenu sumu novca, tako da će svi policajci koji rade tu noć, bili oni na terenu, ili u policijskim stanicama biti počašćeni kolačima i sokovima.

"Kada je u pitanju Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, s obzirom da kod nas postoje smjene, radit će onaj na koga bi bio red i da nije Nova godina. Međutim, i ljekari i medicinsko osoblje su navikli da rade praznicima i za Novu godinu, tako da to nama ne predstavlja ništa posebno. Menadžment ove ustanove ljekare koji rade za Novu godinu obično počasti tortom, sokovima... ali, uposleni, pogotovo u CUM-u rijetko stignu i da pojedu tortu jer je obično za praznike najviše posla", kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Biljana Jandrić, portparol bolnice Koševo.

Kada je u pitanju Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo uposleni u ovoj ustanovi tri, četiri dana tokom praznika uopće ne smiju napustiti Kanton Sarajevo.

"Za Novu godinu imat ćemo dežurnu ekipu. Međutim, svi ostali uposleni moraju biti dostupni i niko ne smije napustiti Kanton Sarajevo. Kada su u pitanju praznici tada nijedan vatrogasac ne može uzeti odmor, slobodne dane, jer vatrogasci ne rade samo kada su u pitanju požari nego i kada su u pitanju saobraćajne nesreće, utapanja, zaglavljivanje u liftovima. Za nas ne postoje ni praznici ni subota, ni nedjelja, niti Nova godina. Naš je posao takav da radimo 24 sata dnevno", kazao nam je Ismet Tucak, komandir sarajevske Vatrogasne stanice Centar.

Prema njegovim riječima vatrogasci koji su dežurni, također, će biti počašćeni tortom i sokovima.

"Izdvojit ćemo po nekih desetak maraka ljudima koji su dežurni tu noć da im kupimo torte i sokove. Nažalost, zbog ekonomske situacije ne možemo više izdvojiti", kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Tucak.

I uposleni u KJKP "Rad" će, također, za Novu godinu raditi.

"Bit će nešto manje radnika nego što je to radnima danima odnosno radit će broj uposlenih kao i nedjeljom. Uposlenima u KJKP "Rad" firma nije ništa organizovala, ali će se radnici, najvjerovatnije, sami organizovati i kupiti nešto da se počaste", kazao je Ahmed Đipa, portparol KJKP "Rad“.

JU "Apoteke Sarajevo" će 31. decembra raditi do 20 sati, a nakon 20 sati dežurne će biti apoteke na Baščaršiji, Ilidži, Dobrinji i u Novom Sarajevu.

"Za naše radnike koje dežuraju za Novu godinu pripremili smo kolače i sokova, a, također, tu noć će ih obići i generalni direktor da im čestita Novu godinu", kazao je Kemal Dževlan, genaralni direktor za pravne poslove JU "Apoteke Sarajevo".