Sraman čin
45

Policija traga za osobom koja je nacrtala kukasti križ na smrtovnici Želimira Altarca Čička

N. V.
Na smrtovnici nedavno preminulog muzičara iz Sarajeva Želimira Altarca Čička je nacrtan kukasti križ što je izazvalo brojne osude građana i javnih ličnosti, a policija je poduzela potrebne mjere i radnje kako bi pronašla počinioca.

Za sada nepoznata osoba je ovaj nacistički simbol nacrtala na smrtovnici legende sarajevske muzičke scene, a koja se nalazi na kapiji ispred zgrade Jevrejske opštine u Sarajevu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS su kazali da vrše određene provjere te da je o svemu upoznat i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, pod čijim nadzorom se nastavlja dalji rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnog djela.

"U pitanju je krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, a u toku je identifikacija i pronalazak počinioca istog", rekli su iz MUP-a KS.

Povodom ovog gnusnog događaja se ranije oglasila i Jevrejska opština u Sarajevu koji su kazali kako zabrinjava "da je neko u doba jedne od najvećih kriza sa kojom se naše društvo do sada susrelo, na obavijesti o smrti jednog Jevreja, tokom praznika Pesah, usred dana, izvježbanim pokretom nacrtao kukasti križ".