Oglasio se i MUP HNK
0

Policija se u Vrapčićima branila i smirivala nered

Sarajevo-x.com
Nakon što smo u utorak na našem portalu objavili reakcije navijača Željezničara u vezi sa incidentom koji se desio u subotu 9. augusta između 'Manijaka' i policije na stadionu Vrapčići u Mostaru, za komentar smo upitali i MUP Hercegovačko-neretvanskog Kantona koji je potvrdio da je policija u ovom slučaju zaista reagovala.

Međutim, oni kažu kako su djelovali u cilju smirivanja nereda, sprečavanja napada na policiju i lišavanja slobode izgrednika, a policajci interventne grupe su pojedinačno upotrijebili policijske palice i fizičku snagu.

“Provjerom putem PS Novo Sarajevo obaviješteni smo da od strane FK Željezničara neće biti organiziranog dolaska navijača u Mostar”, kažu u MUP HNK-a.

“Istoga dana, oko 16 sati grupa od oko 150 navijača FK Željezničara nenajavljeno je došla pred stadion. Isti su od strane organizatora bez ulaznica smješteni na dio tribina za sjedenje s južne strane, te s tri tima interventne grupe fizički razdvojeni od domaćih navijača. Na kraju prvog poluvremena navijači FK Veleža sa stajanja su iskoristivši priliku na odmoru došli iza leđa tribina gostujućih navijača, te iste počeli kamenovati”, naglašavaju u MUP HNK-a.

MUP HNK u cilju zaštite poduzelo je bezbjedonosne mjere, te su odmah na lice mjesta upućeni rezervni timovi interventne grupe da vrate navijače Veleža na stajanje.

“U isto vrijeme navijači Željezničara počeli su trgati stolice i gađati navijače Veleža na sjedenju, što je preraslo u međusobno prebacivanje kamenjem i stolicama, pri čemu je jedan kamen pogodio vozilo Hitne pomoći i oštetio prednje vjetrobransko staklo”, ističu u saopćenju iz MUP-a.

Dalje se navodi da su neredi na tribini trajali od 18.20 do 18.36 sati kada je delegat utakmice naredio da se isprazni tribina s gostujućim navijačima, što je interventna grupa i učinila, te navijače Željezničara sprovela do autobusa.

"Isti su, uz pratnju policije, popraćeni do Salakovca i upućeni prema Sarajevu. Prilikom sprovođenja navijača Željezničara do autobusa isti su oštetili nekoliko prometnih motornih vozila i motocikla".

U cilju smirivanja nereda, sprečavanja napada na policiju i lišavanja slobode izgrednika, policajci interventne grupe su pojedinačno upotrijebili policijsku palicu i fizičku snagu.

Tokom trajanja nereda povrijeđeno je osam policajaca, dok je jedan pripadnik zaštitarske agencije zadobio ozlijedu glave.

Tokom smirivanja nereda na tribinama privedeno je pet izgrednika: Tarik M. (1982), Milan M. (1982), Enis P. (1978), A. Z. (1990) i Mehmed Nj. (1983), svi iz Sarajeva.

U MUP kažu da su isti provedeni u PU Mostar gdje je Tarik M. lišen slobode i zadržan u prostorijama PU zbog nasilničkog ponašanja i napada na ovlaštenu službenu osobu. Protiv malodobnog A. Z. podnesena je prekršajna prijava, dok su ostaloj trojici izdati prekršajni nalozi nakon čega su pušteni.

"Nakon smirivanja nereda i pražnjenja tribine drugo poluvrijeme utakmice počelo je s kašnjenjem od deset minuta, te je dalji tok utakmice odigran bez problema. U toku je poduzimanje mjera na otkrivanju i identificiranju učesnika u neredima i njihovom procesuiranju", naglašavaju u MUP HNK-a.