Sarajevsko naselje Dobrinja
0

Policija privela RVI-ja koji se bori za svoja prava

Piše: N. Jamaković
Damir Hadžić na krovu s Imamovićem (Foto: Arhiv)
Damir Hadžić na krovu s Imamovićem (Foto: Arhiv)
Ratni vojni invalid Muharem Imamović nastavlja pravnu bitku za stavljanje u funkciju poslovnog objekta koji je izgradio na ulazu u sarajevsko naselje Dobrinja. On je namjerio useliti u potkrovlje ruševne kuće, koja mu predstavlja smetnju, kako bi se izborio za pravdu.

Ipak, pri pokušaju useljenja u potkrovlje ove kuće, Imamovića su jutros, kako nam je kazao, spriječili pripadnici PS Novi Grad, koji su ga priveli u stanicu na saslušanje.

"Doveli su me ovdje kako bi uzeli izjavu. Ako me ne zatvore, ja ću se, čim me puste, vratiti na Dobrinju i useliti u potkrovlje. Nisam pružao nikakav otpor, pa ne vjerujem da će me zatvoriti, ali ko zna", rekao je Imamović za Sarajevo-x.com.

On ističe da uz sve potrebne dozvole i plaćene dadžbine državi još uvijek ne može ostvariti svoj naum, da otvori 30-ak radnih mjesta za RVI s područja općine Novi Grad.

Sišao s krova na nagovor načelnika općine

U tom naumu već pet godina ga, napominje, sprečavaju općinska adminstracija i Zavod za izgradnju KS, koji i pored više važećih rješenja (kako sudova, tako i nedležnih inspekcija i službi resornih ministastava) uporno odbijaju ukloniti ruševnu kuću tik uz njegov objekat, što ga direktno onemogućava u pokretanju biznisa.

"U ruševnoj kući nelegalno živi policijski službenik Muhamed Konak (predavač na Policijskoj akedimiji u Sarajevu), kojeg nadležni ne žele deložirati iz objekta koji ugrožava sigurnost prolaznika, a uzgred ne postoji u usvojenim regulacionim planovima. Pristao sam čak i da platim okolno zemljište i procijenjenu vrijednost stare i ruševne kuće, ali ni to nije pomoglo", kaže Imamović.

U jeku izborne kampanje, u septembru, Imamović je sišao s krova na nagovor načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića koji se popeo za njim na krov kako bi mu obećao da će riješiti njegov problem. No, načelnik do danas nije našao rješenje, pa se Imamović odlučio na novi potez.

Načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić je za Sarajevo-x.com rekao da je Imamović podnio krivičnu prijavu protiv njega, zbog nepostupanja Općine u ovom slučaju.

Nijedno rješenje u ovom trenutku nije moguće

"Ja razumijem Imamovića jer je to za njega egzistencijalno pitanje, ali bi i on trebao razumjeti Općinu, jer mi ne možemo ukloniti objekat, kojeg zaista nema u regulacionom planu, bez zahtjeva vlasnika, Zavoda za izgradnju KS. Od momenta kad sam Imamoviću obećao riješiti to pitanje održao sam barem pet sastanaka s predstavnicima Zavoda, no čini se kako nijedno rješenje u ovom trenutku nije moguće, a ja sam ispao kolateralna šteta, jer je protiv mene podnesena prijava", kaže Hadžić.

Pojašnjava kako je situacija prilično komplikovana, jer policajac Konak koristi objekat još od 1988, te sad traži da mu se dodijeli vlasništvo nad objektom jer ga koristi više od 20 godina, što ima uporište u pravu.

"Međutim, Zavod je 1988. godine objekat, čijim je vlasnicima na ime eksproprijacije dodijelio dva zamjenska stana, dao Republičkom MUP-u, a ne Konaku, na korištenje. Onda je MUP dao stan na korištenje svom zaposleniku sa rang-liste, i to na godinu dana. Međutim, kako se u našoj zemlji uveliko spremao rat, tako je Konak ostao do danas u objektu. Tako sad Zavod traži od Općine 300.000 KM za spornu kuću, koja je procijenjena na 70.000 KM, kako bi namirio dva stana koja je dao za nju, a Konak ne pristaje na to da mu Općina i Zavod privremeno riješe stambeno pitanje", rekao je Hadžić.