Moguće malverzacije
14

Policija pregleda dokumentaciju u vezi s razbijanjem kamenca u bubregu van USK

Piše: M. D.
Federalna uprava policije (FUP), odjel Bihać, jučer je po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) u prostorijama Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK tražila dokumentaciju Zavoda koja se tiče liječenja pacijenata iz Krajine u drugim medicinskim centrima u BiH, van USK, saznaje Klix.ba.

Prema nezvaničnim informacijama, trojica federalnih istražitelja prikupljali su informacije u vezi sa slanjem pacijenata van Unsko-sanskog kantona na zdravstvenu uslugu razbijanja kamenca u bubregu ili mokraćnim kanalima, s obzirom na to da je 31. decembra prošle godine istekao ugovor s Urološkom ordinacijom "Urostone ESWL" iz Bihaća, a novi ugovor nije potpisan ni sa jednom zdravstvenom ustanovom.

Komisija ZZO USK redovno šalje pacijente na liječenje van ovog kantona ukoliko nema mogućnosti da se ono obavi u zdravstvenim ustanovama na području USK pa su tako i pacijente kojima treba zdravstveni tretman u vidu razbijanja kamenca slali u Klinički centar Sarajevo s kojim ZZO USK ima potpisan sporazum o liječenju.

Zanimljivo je da je uslugu razbijanja kamenca u bubregu i mokraćnim kanalima Zavod prošle godine plaćao 1.700 KM, dok je istovremeno cijena ove usluge u regiji bila maksimalno 400-500 KM.

ZZO USK je u Finansijskom planu za 2019. godinu za ova liječenja predvidio 60.000 KM umjesto ranijih 300.000 KM.