Bez kažnjavanja
659

Policija je samo nadzirala i evidentirala vozače tokom blokade saobraćaja u BiH

Piše: A. B.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon današnje blokade saobraćaja u većim gradovima u BiH zbog visoke cijene goriva, iz policije su nam kazali da su danas samo nadzirali blokade i evidentirali vozače.

Kako su nam kazali u Operativnom centru MUP-a KS, u narednom periodu će odlučiti da li će evidentirane vozače sankcionisati i na koji način.

"Ta blokada je danas završila, a s obzirom na to da ti protesti nisu propisno najavljeni, već se ta ideja plasira na društvenim mrežama, ukoliko se oni nastave bit ćemo primorani to sankcionisati", dodali su.

Policajci nisu kažnjavali vozače ni u Tuzli. Ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić nam je kazao da su u 50-minutnoj blokadi vozači dvije pozicije držali u Tuzli, Srebeniku i Gračanici te po jednu u Lukavcu i Gradačcu.

"Policija je samo nadzirala blokade te nije nikoga kažnjavala. Sve je prošlo bez incidenata", rekao je Topčagić za Klix.ba.

Ukoliko bi i sutra došlo do blokade saobraćajnica, Topčagić nije mogao konkretno odgovoriti koje mjere će policajci poduzimati.

"Situaciju pratimo u cijeloj Bosni i Hercegovini, unaprijed ne mogu ništa govoriti. U zavisnosti od situacije poduzimat ćemo neophodne korake", istakao je Topčagić.

Policija je u Zenici fotografisala automobile koji su se nalazili u prvim redovima blokade, dok je u Banjoj Luci blokadu kružnog toka na Laušu snimala telefonom.

Podsjećamo, blokada saobraćaja danas je bila zabilježena u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Visokom, Prijedoru, kao i na Magistralnom putu M17 Doboj – Sarajevo, na izlazu iz Sarajeva i Mostarskom raskršću.

Putem društvenih mreža vozači su se usaglasili da saobraćaj blokiraju u 17:00 sati kako bi ukazali na visoke cijene goriva i na taj način utjecali na njihovo smanjenje.