"Riječ je o podvali"
5

Policajci na nivou FBiH neće stupati u štrajk, oglasilo se ministarstvo i najavilo internu istragu

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije demantuju navode o razmatranju mogućnosti protestnih okupljanja i eventualnog štrajka policijskih službenika Federalne uprave policije.

Oni su se oglasili zajedničkim saopćenjem za javnost i kazali da je navode Saveza sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH o mogućnosti organizacije štrajka policijskih službenika Federalne uprave policije danas demantovao i Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a koji jedini ima reprezentativnost kod Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kao poslodavca.

"Lažnim navodima o protestima i štrajku policijskih službenika Federalne uprave policije nanosi se direktna šteta Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, Federalnoj upravi policije i kompletnom sigurnosnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine koji je spreman da se uhvati u koštac sa svim sigurnosnim izazovima", saopćili su.

Navode da je Savez sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH iskoristio gostoprimstvo Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije kako bi poslali poruke usmjerene protiv strateških interesa Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije.

"Taj strateški interes je usvajanje kućnog kolektivnog ugovora koji će poboljšati status svih policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije. Samo subjektima koji rade protiv interesa policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije može biti cilj da opstruiraju kućni kolektivni ugovor koji vodi do poboljšanja statusa svih zaposlenih", ističu.

Kažu i da se o poboljšanju statusa, kroz kućni kolektivni ugovor, neće pitati Savez sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH već reprezentativni Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koji je strana u pregovaračkom postupku.

"Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije pozivaju sve policijske službenike, državne službenike i namještenike da ne nasjedaju na podvale grupa koje rade isključivo na ostvarivanju interesa uskog kruga ljudi te da se distanciraju od subjekata koji svojim djelovanjem, u ovom izazovnom vremenu, pokušavaju nanijeti štetu sigurnosnim interesima FBiH", zaključuju.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije sprovest će internu istragu kako bi utvrdili da li postoje elementi disciplinske odgovornosti pojedinih policijskih službenika koji nisu ovlašteni da govore uime policijskih službenika Federalne uprave policije.