BiH
2

Polemika o Radio-televiziji RS: Opozicija optužuje, vlast brani uređivačku politiku

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prije rasprave o nacrtu Zakona o javnom redu i miru u Narodnoj skupštini RS buknula je rasprava o Radio-televiziji RS, nakon što je na dnevni red došao zahtjev ministra pravde RS Antona Kasipovića da bude razriješen dužnosti člana UO RTRS. Narodni poslanik Milenko Mihajlica rekao je da se uređivačka politika RTRS-a kroji u kabinetu predsjednika RS, otvarajući time "rafalnu paljbu" opozicije.

"Bivši šef kabineta predsjednika Vlade RS je imenovan za direktora RTRS-a, a to je najdirektniji utjecaj na uređivačku politiku ove kuće. Bivši ministri i visoki funkcioneri ne smiju biti imenovani u UO RTRS, jer to znači da je ova kuća onda pod utjecajem vlasti. Što prije trebamo donijeti zakon o sukobu interesa, a moramo izmijeniti i Zakon o javnom servisu da se ne bi desilo da bivši ministar Vlade RS odmah po razrješenju te dužnosti zasjedne u UO RTRS", smatra Mihajlica.

Narodni poslanik Branislav Borenović dodao je da je RTRS potpuno u funkciji vladajućih stranaka, pogotovo SNSD-a i da se time razara sloboda riječi i govora.

"Radnici Remontnog zavoda Bratunac su se obratili meni i Vukoti Govedarici, kao predsjednicima dvaju poslaničkih klubova, da ih primimo i razgovaramo o njihovim problemima. Pozvali smo RTRS da čuje probleme radnika. Ni u jednoj informativnoj emisiji RTRS-a toga dana se nismo pojavili ni ja, ni Vukota Govedarica. Kao da nismo postojali! RTRS kao televizija diktatorskih zemalja isijeca narodne poslanike, uz saradnju sa vrhom političke piramide", istakao je Borenović.

Narodni poslanik SNSD-a Milan Kovač odgovorio je Borenoviću da mu i ne treba dati da gostuje na RTRS-u, jer ima - federalne medije.

"Vaš šef Mladen Ivanić širi sada bratstvo i jedinstvo, a to može jedino na federalnim medijima. Šta će vam RTRS kada imate sarajevske televizije? Nije korektno da govorite o sjevernokorejskim metodama koje su na snazi na RTRS-u, dok Ivanić na federalnim medijima kaže kako ne može biti sluga Milorada Dodika. Naravno da ne može, jer sluga ne može imati dva gospodara", rekao je Kovač.

U raspravu o javnom servisu i medijskim slobodama uključila se i premijerka RS Željka Cvijanović, ističući da je jedino RTRS objektivno informisao o majskim poplavama.

"Druge televizije su javljale kako sam bila u stranim bolnicama, dok sam ja davala intervju za RTRS. Opozicija je naumila da izvuče oružje i da puca nasumično. Hajde da o slobodi medija pričamo malo šire, jer postoje problemi kada mediji dezinformišu i fabrikuju određene priče. Branislav Borenović koristi svaku priliku da galami, a uz to je još i nepristojan", smatra Cvijanović.