Prazne slavine
46

Pola Sarajeva nema vode zbog rupice promjera 5 cm, posjetili smo Bačevo gdje se odvijaju radovi

D. Be.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Zbog velikog kvara na izvorištu Bačevo, veliki broj naselja u glavnom gradu BiH od jutros nema vode. Ekipa portala Klix.ba danas je obišla izvorište Bačevo gdje 50 uposlenika ViK-a vrijedno radi, a rukovodilac službe je otkrio o kakvom kvaru je riječ.

Prema prvim prognozama, voda bi na slavinama građanima Sarajeva trebala poteći do večeras. No, ukoliko dođe do neplaniranih okolnosti, prekid u vodosnabdijevanju bi mogao potrajati.

Građani koji su se javili našoj redakciji iskazali su nezadovoljstvo jer su nadležni u ViK-u ponovo odlučili velike radove, koji iziskuju prekide u vodosnabdijevanju, obavljati nedjeljom, kada većina građana provodi vrijeme u svojim domovima.

Amer Mešić, rukovodilac službe za održavanje vodovodne mreže i objekata ViK-a rekao je da se radi o kvari na potisnoj cijevi, ali da radovi teku planiranom dinamikom. On je otkrio i o kakvom kvaru se radi.

"Radovi su veoma složeni, s obzirom da je ovo potisni cjevovod koji pokriva cijelu zonu Dobrinja - Mojmilo i iz ovog izvorišta ide prema ostalim rezerovarima. Radovi su bili veoma složeni i još uvijek traju. Morali smo hitno pristupiti popravci jer je bilo u pitanju vodosnabdijevanje", kazao je.

On otkriva da je "kvar zapravo samo jedna rupica promjera od 4-5 centimetara koja je prouzrokovala veliko isticanje vode."

Iz ViK-a kažu kako se nadaju da će do večernjih sati radovi biti okončani i da će tada krenuti puštanje vode u sistem.

Naselja u kojima će doći do poremećaja i prekida u vodosnabdijevanju su:

Mojmilo, Dobrinja, Saraj Polje, Alipašino Polje, Čengić Vila, Otoka, Socijalno, Skenderija, Baščaršija, Buća Potok, Briješće, Vitkovac, Sokolje, Zabrđe, Boljakov Potok, Hrasno, Hrasno Brdo, Šanac, Trg Heroja, Švrakino selo, Aneks, Grbavica, Soukbunar, Cicin Han, Bistrik, Hrid i Alifakovac.

Za sve informacije možete se obratiti dispečerskom centru na brojeve telefona: 033 210 707 i 033 220 435.