Ideja Nihada Uka
437

Pokrenuta inicijativa za izgradnju planinarskog doma Josip Sigmund na Treskavici

F. H.
Gradski vijećnik iz Naše stranke Nihad Uk pokrenuo je incijativu da se započne sa izgradnjom planinarskog doma Josip Sigmund na Treskavici.

"Ove godine slavimo 130 godina organizovanog planinarstva u BiH. Želja mi je da se na ovaj veliki jubilej započne se izgradnjom najvećeg i najljepšeg planinarskog doma - Josip Sigmund (Kozja Luka) na Treskavici. Dom je sagrađen 1951. godine, dograđen 1957. godine a u potpunosti srušen početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Naredni mjesec očekuje se rebalans Budžeta Grada Sarajeva na kojem ćemo između ostalog uputiti amandman kojim ćemo predložiti finansiranje izrade projektne dokumentacije obnove Doma", rekao je Uk.

"Na tome neću stati. Danas kada outdoor turizam u Bosni i Hercegovini doživljava ekspanziju i sve veći broj naših sugrađana svoje slobodno vrijeme provodi na planinama, ulaganje u planinsku infrastrukturu postaje nužda", napisao je Uk.

Istakao je kako mnogi planinarski objekti na planinama oko Sarajeva čeznu za ulaganjem te da će insistirati da laninarska društva u Vladi Kantona Sarajeva imaju partnera za saradnju i buduća ulaganja u infrastrukturu.

"Para ima, kad se ne krade", zaključio je Uk.

"Planinarski dom na Kozjoj luci, na Treskavici, nosi ime predratnog planinara Josipa Sigmunda - Pepe.

U znak sjećanja na svijetli lik revolucionara, alpiniste i smučara, PD "Treskavica" 1959. godine je jednom od najljepših planinarskih domova u BiH dalo ime "Josip Sigmund".

Sigmund je rođen 1912. godine. Završio je srednju tehničku školu u Sarajevu 1931. godine i tada se zaposlio kao tehničar u Glavnoj željezničkoj radionici Sarajevo. Na toj dužnosti ostao je sve do posljednjeg dana svoga života.

Obišao je skoro sve planine od Slovenije do Makedonije. Bio je jedan od pionira alpinizma u BiH. Poznati su mnogi njegovi jedinstveni smjerovi u našim planinama. Završio je školu smučarskih učitelja na Triglavu. Mnogo je pridonio uzdizanju mladih smučarskih kadrova u BiH, a posebno u Sarajevu.

"Josipova staza" koja vodi sa Kasov dola na vrh Bjelašnice, njegovo je otkriće, njegova zamisao i u velikoj mjeri djelo njegovih mišića. Ta staza i danas spada među najljepše planinarske uspone na vrh Bjelašnice.

Josip Sigmund - Pepi bio je jedan od rijetkih omladinskih rukovodilaca koji je znao okupiti mlade oko sebe. Svestrani sportaš, nadahnut naprednim revolucionarnim idejama, imao je veliki utivcaj na omladinu. Ona se tada okupljala u HPD "Bjelašnica", a Sigmund joj je bio organizator i rukovodilac od 1939. godine, kada je postao član KPJ.

Kao član KPJ odmah 1941. godine radi u tehnici Komiteta na štampanju i rasturanju Biltena. U provali 1942. godine biva uhapšen i predat ustaškom redarstvu iz koga više nije izašao. Strijeljan je na Vracama, na periferiji Sarajeva, aprila 1943. godine.

Položio je život nesebično se boreći za bolji život i slobodu svoje neizmjerno voljene domovine. Planinar i čovjek, revolucionar i komunist, Josip Sigmund danas služi primjerom mladim generacijama planinara.