BiH
0

Pokrenut disciplinski postupak i istraga protiv četvoro uposlenih u Vladi Distrikta

FENA
Nakon razmatranja revizorskog Izvještaja o financijskom poslovanju odjela za obrazovanje za 2006. godinu, Vlada Brčko distrikta donijela je odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv četvoro uposlenika na pozicijama pomoćnika šefa odjela.

Disciplinski postupak pokrenut je protiv: Slavoljuba Bašića, šefa pododjela za srednje obrazovanje, Mirjane Knežević šefice pododjela za osnovno obrazovanje te Mirsada Ibrišimovića i Kasima Delalića specijalista za ekonomska pitanja u Odjelu za obrazovanje.

Revizorski izvještaj je pokazao da najveće propuste u Odjelu za obrazovanje posebice prilikom javnih nabavki te neprovođenja akcijskog plana odjela i ranijih naloga supervizora snose upravo ovi uposlenici.

Za sada su ovim mjerama vlade obuhvaćena samo četiri najbliža suradnika šefa odjela a istraga će se najvjerojatnije, zbog izuzetno lošeg stanja u odjelu, proširiti i na druge uposlenike.

"Šef Odjela za obrazovanje, zajedno sa savjetnikom kojeg sam odredio, u idućih će sedam dana provesti disciplinski postupak i istragu", kazao je gradonačelnik Brčko distrikta Mirsad Đapo.

Kazao je kako je ovo tek početak pokretanja disciplinskih mjera zbog subjektivne odgovornosti jer u narednom razdoblju trebaju stići revizorski izvještaji i za druge vladine odjele.

"Ovo je najava odgovornosti po revizorskim izvještajima i ukupne odgovornosti javnih službenika koje smo počeli ocjenjivati shodno postojećim pravilnicima, dakle svih javnih rukovodnih službenika posebice kada je u pitanju drugi i treći red. Oni će biti posebno promatrani kroz lupu ovih revizorskih izvještaja", kazao je Đapo.