BiH
3

Pojačane aktivnosti MUP-a RS povodom dolaska pape Franje

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom planirane posjete poglavara Katoličke crkve pape Franje 6. juna Bosni i Hercegovini, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) formiralo je štab bezbjednosne akcije "Mir vama, Sarajevo 2015“ u cilju preduzimanja mjera i radnji i podizanja stanja sigurnosti na najviši nivo, saopćeno je danas iz entitetske policije.

S obzirom da će veliki broj autobusa s vjernicima iz susjednih zemalja koristiti granične prelaze na teritoriji Republike Srpske i da će se kretati teritorijom Republike Srpske, moguće je otežano odvijanje saobraćaja u noćnim satima 5. na 6. juni i 6. juna ove godine u popodnevnim satima.

Otežano odvijanje saobraćaja se najviše očekuje na relaciji granični prelaz Brod - Brod - Derventa - Doboj - međuentitetska linija Usora i granični prelaz Šamac - Šamac - Modriča - Dovoj - međuentitetska linija Usora, kuda će se kretati najveći broj vjernika, navodi se u saopćenju MUPRS-a.

Apeliraju na građane da imaju strpljenja u slučaju eventualnog otežanog odvijanja saobraćaja.

Iz MUPRS-a navode da će preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem da se preduprijede svi oblici potencijalnog ugrožavanja sigurnosti najavljene posjete poglavara Katoličke crkve i vjernika koji dolaze.

Podsjećaju građane da sve informacije o bezbjednosno interesantnim događajima vezanim za posjetu pape Franje, mogu dostaviti pozivom na besplatan broj "122“.