Štrajk
0

Pogoršava se zdravstveno stanje decertificiranih policajaca

FENA
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Zdravstveno stanje decertificiranih policajaca koji osmi dan štrajkuju glađu ispred zgrade OHR-a u Sarajevu svakim danom se pogoršava.

“Nema ga ko nije bolestan. Imamo i dalje tri slučaja za koje je jučer doktor savjetovao da ih udaljimo. Pokušali smo ih nagovoriti da odustanu od štrajka, ali su oni ostali s nama“, kazao je danas Feni predstavnik decertificiranih policajaca iz FBiH Kemal Kobilica.

"Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, po prijedlogu ljekara, nagovorili smo deset decertificiranih policajaca da idu u svoja mjesta stanovanja da se liječe, da spasu svoje živote", dodao je Kobilica.

On je pohvalio ekipe Hitne pomoći i doma zdravlja koje svakodnevno bez poziva dolaze i pregledaju štrajkače.

Kobilica je kazao da je jedan od štrajkača koji je prije nekoliko dana, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja poslan kući, doživio srčani udar.

"Nakon ukazane prve pomoći ubijedili smo ga da prekine štrajk i poslali smo ga u Tuzlu, gdje je konstatovano da je tada, u šatoru, doživio težak srčani udar", kazao je Kobilica.

Prema njegovim riječima, predstavnici decertificiranih policajaca su imali sastanak s predstavnicom Vijeća Evrope Caroline Ravaud, koja je razočarana u implementaciju predsjedničke izjave, s obzirom na to da je ona aktivno, s komesarom za ljudska prava VE Thomasom Hammarbergom, učestvovala u njezinom kreiranju.

“Imali smo kratak sastanak, nismo ništa posebno dogovorili, s obzirom na to da ona tek analizira ovo stanje i da će s domaćim vlastima pokušati da iznađe neko rješenje za nas“, kazao je Kobilica.

Na pitanje da li su decertificirani policajci zadovoljni rješenjima u izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH, koji je jučer usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta, Kobilica je kazao da ne mogu biti zadovoljni.

Podsjećajući da je predsjednička izjava stigla 30. aprila 2007. godine, istaknuo je da je zakon mogao biti usvojen prije godinu i više dana te da je samo zbog njihovog štrajka izmijenjen.

"U Federaciji su u devet kantona na isti način ti zakoni izmijenjeni. Tuzlanski kanton je recimo prije sedam mjeseci izmijenio zakon, a nijedan decertificirani policajac nije vraćen na posao. Samo dio predsjedničke izjave se implementira kroz taj zakon, ne garantuje nikome povratak na posao“, kazao je Kobilica.

Dodao je da decertificirani policajci ne odustaju od svojih zahtjeva te da do daljnjeg ostaju ispred OHR-a.

"Vidjet ćemo kakvih ima pomaka, da li će domaće institucije i međunarodna zajednica naći neko drugo rješenje za nas. Predložili smo čak, ako nisu zadovoljni s nama koji smo prošli 40 godina, neka nas kao ostale boračke populacije penzionišu u čitavoj BiH. Mlađi ljudi neka idu nek se natječu, jer čovjek od 50 godina ne može se natjecati s onim od 20 godina na javnom oglasu“, kazao je Kobilica.