Općina Centar
69

Pogledajte prijedloge za uređenje sarajevske ulice Musala i glasajte za jedan od njih

B. R.
Prijedlog uređenja ulice Musala (Foto: Općina Centar)
Prijedlog uređenja ulice Musala (Foto: Općina Centar)
Iz Općine Centar Sarajevo objavili su prijedloge za uređenje ulice Musala, a koje će ocijeniti građani.

Općina Centar, UNDP Accelerator Lab, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i Grad Sarajevo su pokrenuli inicijativu "Re-imagine my street" (Moja mašta za moju ulicu).

Kako su saopćili iz Općine Centar, riječ je o prvoj inicijativi ove vrste u Bosni i Hercegovini koja ima za cilj da doprinese inkluzivnoj i održivoj urbanoj transformaciji mikrolokaliteta u ovoj općini, kroz kolektivno dijeljenje ideja za obnovu i unapređenje javnih površina te realiziranje konkretnih akcija za zelenije, živopisnije i za život ugodnije javne prostore u općini Centar Sarajevo.

Nakon  konsultativnog događaja "Urban Lab" organizovanog u ulici Musala, na kojem su građani imali priliku dati svoje prijedloge za njeno uređenje, kao i predložiti ideje za transformaciju, na osnovu dobijenih sugestija građana pripremljena su četiri idejna rješenja.

Ova rješenja su dostupna na Platformi za otvorene inovacije i otvorena su za glasanje javnosti na ovoj web stranici.

Građani mogu glasati između predloženih rješenja ostavljanjem ocjene, komentara ili "like".

Konačni rezultati glasanja i "sviđanja" predloženih rješenja od bit će javno dostupni od 6. januara sljedeće godine, do kada je i moguće glasanje. Na osnovu glasova, ideja i sugestija u vezi budućeg izgleda ove ulice, pristupit će se izradi glavnog projekta revitalizacije ove ulice.

Ideje i vizije građana će utjecati na funkcionalnost ovog javnog prostora, ali i za društveni, fizički, ekološki, ekonomski i kulturni oblik i sadržaj, stoga su iz Općine Centar pozvali naše građane da uzmu učešće u ovom projektu.