Jednog dana
51

Pogledajte kako bi mogla izgledati XI osnovna škola na Stupu

Klix.ba
Nakon što je u utorak predstavljen idejni projekat gradnje XI osnovne škole na Stupu, portalu Klix.ba je dostavljeno detaljno idejno rješenje prijeko potrebne škole koja bi dijelom riješila problem novih i neuglednih naselja na području Općine Ilidža.

Ipak., ne treba biti previše optimističan. Novac nije osiguran, a ni zemljište na kojem škola treba da bude izgrađena nije među riješenim stavkama lokalnih vlasti.

Podsjećamo, u sarajevskom naselju Stup nedavno su počeli radovi na novom stambenom objektu. Riječ je o zgradi čija je gradnja ponovo aktualizirala priču o neizgrađenoj osnovnoj školi koja bi trebala biti napravljena prije svih drugih objekata, uključujući stambene. Nagla gradnja zgrada na Stupu kreirala je situaciju da stanovnici u novoformiranom naselju nemaju adekvatne prateće sadržaje, a djeca nemaju osnovnu školu.

Stanovnici ove mjesne zajednice su izgradnju škole kandidovali Općini kao jedan od prioritetnih projekata, jer na ovom području živi 465 učenika. Većina njih pohađa neku od osnovnih škola u Kantonu Sarajevo i zbog velike udaljenosti moraju prelaziti opasne raskrsnice i saobraćajnice.

Idejni projekt za XI osnovnu školu izradio je Arhitektonski fakultet, ali ovo još nije konačna verzija budućeg izgleda objekta ove škole.