Problemi sa zemljištem
14

Sarajevsko naselje Stup Nukleus neće dobiti osnovnu školu ni ove godine

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo je u martu prošle godine usvojila odluku o osnivanju nove škole u naselju Stup 2 koja bi nosila naziv "XI osnovna škola", ali od tada ništa nije urađeno. Ministarstvo obrazovanja KS je u prethodne tri godine planiralo izdvojiti 326.000 KM u svrhu izgradnje, ali problem su neriješeni imovinskopravni odnosi.
Zastupnik Elvis Vreto podnio je inicijativu na 13. radnoj sjednici Skupštine KS održanoj 25. septembra ove godine u kojoj se od resornog ministarstva traži da u okviru nacrta i prijedloga budžeta za 2020. godinu planira iznos od dva miliona KM u svrhu izgradnje XI osnovne škole na Stupu.

Iz Ministarstva obrazovanja su odgovorili kako im je Ministarstvo finansija za 2020. godinu odobrilo 500.000 KM niži iznos u odnosu na sredstva za 2019. godinu. Zbog toga nisu u mogućnosti da izdvoje toliko veliki iznos, a da sredstva u iznosu od 326.000 KM, koja su planirana za izgradnju ove škole, nisu utrošena zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i nedefinirane tačne lokacije objekta, što je u nadležnosti Općine Ilidža.

Općinsko vijeće Općine Ilidža je u oktobru prošle godine donijelo odluku u obustavi rada na izgradnji škole na ovom lokalitetu nakon što je utvrđeno da postoji sudska zabrana na zemljištu. Zatražili su od Kantonalnog suda i Tužilaštva KS da ograniče zabranu i doprinesu realizaciji projekta XI osnovne škole na Stupu.

To je za sada nemoguće jer se protiv vlasnika parcela vodi sudski postupak u predmetu "Pravda". Parcela je do 1992. godine bila u vlasništvu zemljoradničke zadruge, a poslije rata je parcela odijeljena na osam manjih dijelova. Alija Delimustafić je postao vlasnik šest parcela koje je prodao Hamdiji Habulu, a s obzirom na to da su sve njegove nekretnine obuhvaćene predmetom Pravda, na njih je stavljena sudska zabrana koja onemogućava prodaju, gradnju ili bilo kakve druge radove na tom zemljištu.

Stanovnici ovog dijela Stupa već godinama traže izgradnju škole zbog nekoliko stotina učenika koji tu žive, a pohađaju škole do kojih dolaze prelazeći opasne raskrsnice i saobraćajnice. Idejni projekt za izgled buduće škole uradio je Arhitektonski fakultet UNSA kojim je predviđeno da se objekat prostire na 5.000 metara kvadratnih i da ima sportsku salu, dječije igralište te druge adekvatne sadržaje.

Gradnja stambenog naselja Stup Nukleus počela je 2011. godine, a Općina Ilidža je izradila Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti za osnivanje javne ustanove u naselju Stup II u novembru 2017. godine, kojim je planirano da radovi na izgradnji škole počnu ove godine, do čega očigledno neće doći.

Najbliža škola ovom naselju trenutno je Osnovna škola Aleksa Šantić koja se nalazi u Aerodromskom naselju i koja je udaljena više od jednog kilometra, a pristup do nje je zbog frekventnog saobraćaja veoma opasan, posebno za mlađe uzraste.