Gradnja počela 2011.
60

Sarajevsko naselje Stup II bi tek 2019. godine moglo dobiti osnovnu školu

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprkos velikoj ekspanziji, sarajevsko naselje Stup II, čija je izgradnja počela 2011. godine, nema osnovnu školu. Upravo to je razlog selidbe određenog broja stanovnika ovog naselja. Iz Općine Ilidža navode da škola nije izgrađena jer za to trenutno ne postoji regulacioni plan, ali da je Elaboratom o društveno-ekonomskoj opravdanosti izgradnje škole predviđena njena gradnja i početak rada u školskoj 2019/2020. godini.

Naravno, ukoliko to Vlada i Skupština KS odobre.

"Na osmoj sjednici Općinskog vijeća 21. septembra 2017. usvojen je RP Stup Nukleus. Tim planom predviđena je gradnja novih stambenih objekata, škole, parkova, sala, biciklističkih staza... Vijeće je zadužilo Službu za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje da hitno doradi Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti izgradnje škole na Stupu II na lokaciji predviđenoj Regulacionim planom iz 2002. godine, bivše poljoprivredno dobro, te da elaborat dostavi Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kao i da se hitno pokrenu aktivnosti formiranja 11. osnovne škole", kazali su nam iz Općine Ilidža.

Služba za imovinsko-pravne odnose dobila je zadatak da pokrene aktivnosti rješavanja imovinsko-pravnih pitanja kako bi stanovnici ovog naselja konačno dobili školu. Sredstva za njenu izgradnju planirat će se u budžetu za 2018. godinu. Općinski vijećnici su donijeli zaključak da se za imovinsko rješavanje izgradnje škole planiraju sredstva u iznosu od 500.000 KM.

"Općina Ilidža je već pokrenula aktivnosti i izradila Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti za osnivanje javne ustanove u naselju Stup II. Elaborat je 7. novembra proslijedila Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS na daljnju proceduru", navode iz Općine.

Elaboratom je planirano da škola radnog naziva 11. osnovna škola počne raditi u školskoj 2019/2020. godini.

"Mi ćemo u skladu sa zakonom i drugim propisima, standardima i normativima uputiti ovaj prijedlog Vladi i Skupštini KS za utvrđivanje postojanja javnog interesa za osnivanje osnovne škole. Nadamo se da će se on naći na dnevnom redu jedne od dvije naredne sjednice", kazali su nam iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Najbliža škola ovom naselju trenutno je Osnovna škola Aleksa Šantić koja se nalazi u Aerodromskom naselju i koja je udaljena više od jednog kilometra, a pristup do nje je zbog frekventnog saobraćaja veoma opasan, posebno za mlađe uzraste.