Komisija PS BiH
0

Podržan Prijedlog zakona o dopuni krivičnog zakona

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u drugom čitanju podržala Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je Srni da je poslanik Momčilo Novaković uložio dva amandmana na ovaj prijedlog zakona, koji nisu dobili potrebnu većinu.

"Od osam prisutnih članova Komisije za Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH glasalo je šest, dok smo Novaković i ja bili uzdržani", rekao je Prodanović.

Prema Prodanovićevim riječima,   Novaković je amandmanima želio da poboljša ovaj zakonski akt, ukazujući na to da kategorisanje nekih organizacija fašističkim može  izazvati tenzije u bosanskohercegovačkom društvu.  

"U tom smislu,  Novaković je predložio da se formira devetočlana komisija koja bi utvrđivala kriterijume za kvalifikaciju neke organizacije da ima fašistička obilježja. Taj prijedlog nije prihvaćen jer su drugi članovi Komisije smatrali da takvu materiju nije moguće riješiti u Krivičnom zakonu", dodao je Prodanović.

Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH biće uvršten na dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.