Ministarstvo finansija FBiH
1

Podrška MMF-a je podrška ekonomskom programu BiH

FENA
Podrška MMF-a Bosni i Hercegovini od 338,2 miliona specijalnih prava vučenja, što iznosi oko 790 miliona KM, prije svega znači podršku ekonomskom programu BiH kojim se žele smanjiti unutrašnje slabosti, provesti odgovarajuće fiskalne reforme, održati fiskalna disciplina i očuvati stabilnost financijskog sektora, rečeno je Feni u Federalnom ministarstvu finansija povodom odobrenja MMF-a novog stand-by aranžmana za BiH.

Kako ističu iz Ministarstva finansija time će se unaprijediti konkurentnost privatnog sektora i osigurati nastavak aktivnosti na stvaranju povoljnijeg ambijenta za privlačenje i domaćih i stranih investicija.

Novac je namijenjen za podršku budžetima entiteta da bi se ublažili efekti svjetske ekonomske krize te smanjio fiskalni deficit.

Imajući u vidu relativno nisku kamatnu stopu na sredstva iz ovoga kredita, stav je Federalnog ministarstva finansija da je IV stand-by aranžman bitan i potreban Bosni i Hercegovini, koja zajedno s MMF-om, kao partnerom u provođenju strukturalnih reformi, stvara pretpostavke za dugoročnu fiskalnu i finansijsku stabilnost.