BiH
0

Podrška Litvanije BiH na putu ka evroatlantskim integracijama

FENA
Veliki broj zajedničkih tema, posebno evroatlantske integracije i poboljšanje bilateralne saradnje bio je na dnevnom redu današnjeg sastanka u Sarajevu između ministara vanjskih poslova BiH i Litvanije Svena Alkalaja i Petrasa Vaitiekunasa.

Kako je u izjavi novinarima nakon susreta rekao ministar Alkalaj, potvrđeno je da Protokol o saradnji između dva ministarstva treba aktivirati, a posebno u oblastima u kojima Litvanija ima velikog iskustva - evroatlantske integracije.

Prema njegovim riječima, litvanski ministar je pokazao spremnost da pruži pomoć BiH kako bi barem djelomično nadoknadila izgubljeno vrijeme u približavanju Evropskoj uniji.

Također je razgovarano o saradnji između zemalja Baltičke i Jadranske povelje kako bi se ubrzao proces evropskih integracija u regionu jugoistočne Evrope. S tim u vezi naredne godine će se u glavnom gradu Litvanije Kaunasu održati samit zemalja ova dva regiona.

Alkalaj je naveo da je razgovarano o različitim modalitetima privredne saradnje, a Litvanija je značajan investitor u BiH - Tvornica aluminija Birač u Zvorniku.

Međutim, šef bh. diplomatije je ukazao da je ukupna godišnja trgovinska razmjena između dviju zemalja samo 4,5 miliona KM, pri čemu izvoz iz BiH iznosi tri miliona KM. Alkalaj je ovaj iznos ocijenio malim i nedovoljnim, a litvanska strana je već pokazala veliki interes sa unapređenje saradnje. Zato se za narednu godinu planira održavanje bh.-litvanskog poslovnog foruma.

Litvanski ministar vanjskih poslova Vaitiekunas je kazao da su razgovori s ministrom Alkalajem bili veoma korisni i da se osjeća veoma dobra osnova za daljnju saradnju, dok BiH može računati na pomoć Litvanije na putu ka evroatlanstkim integracijama.

"Litvanija je posvećena BiH na tom putu, a naročito u vezi sa zaključenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i podržava nastojanja BiH da se priključi NATO-u", rekao je Vaitiekunas.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, šef litvanske diplomatije je izrazio zadovoljstvo uspjehom litvanskih biznismena u Tvornici Birač u Zvorniku, te se nada da će isti ti privrednici, ovaj put u okviru konzorcija UAB “Ukio banko Investicine Grupe, Litvanija & “Aluminium Konin-Impexmetal” S.A. Poljska, uspješno završiti proces privatizacije Tvornice Aluminij iz Mostara. On je ovu kompaniju ocijenio veoma pouzdanom.

Također je ukazao na potrebu stvaranja šire pravne osnove za saradnju između dviju zemalja, a s tim u vezi će ministar Vaitiekunas danas potpisati Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodanom Puhalcem.