BiH
0

Podijeljene nadležnosti dovode do neravnopravnog položaja zaposlenih u zdravstvu

FENA
Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici prihvatila Informaciju o aktuelnoj situaciji u zdravstvu Federacije BiH koju je uputila Parlamentu FBiH.

Konstatirano je da podijeljene nadležnosti između Federacije BiH i kantona u toj oblasti, koju uglavnom finansiraju kantoni, usljed njihove nejednake ekonomske snage dovode do neravnopravnog položaja zaposlenih u zdravstvu.

Zbog toga se vladama kantona predlaže da se dio vraćenih iznosa od PDV-a usmjeri prema zdravstvu radi poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga.

U Informaciji se navodi da je neophodno ujednačiti stope doprinosa na teritoriji FBiH u skladu sa Zakonom o doprinosima, te poduzeti aktivnosti radi poboljšanja efikasnosti inspekcijskih službi. Njihove akcije treba usmjeriti na suzbijanje rada na crno, poboljšanje uplata doprinosa za zdravstvo, smanjenje zapošljavanja po ugovoru o djelu, te onemogućavanje isplata plaća bez uplata doprinosa.

U cilju poboljšanja situacije u zdravstvu neophodno je u roku od 90 dana u svim zdravstvenim ustanovama izvršiti analizu usklađenosti kapaciteta sa standardima i normativima u zdravstvu, te definirati odnose javnog, privatnog i dopunskog rada u zdravstvu.

"U naredne dvije godine treba nastaviti reformu zdravstvene zaštite uz definiranje mreže zdravstvenih ustanova, pitanja njihovog osnivača i donošenje osnovnog paketa zdravstvenih prava osiguranika”, navodi se.

U Informaciji se ističe da je Vlada FBiH s predstavnicima Sindikata zdravstvenih radnika i vladama kantona usaglasila stavove o kolektivnom ugovoru zaposlenih u zdravstvu, te da se još čeka saglasnost kantona.

Cilj Informacije je informiranje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o aktuelnoj situaciji u oblasti zdravstva u FBiH, na zahtjev Kolegija Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, s akcentom na generalni štrajk zdravstvenih radnika i mjere koje su na prevazilaženju nastalog stanja u zdravstvu poduzeli Vlada FBiH, federalno Ministarstvo zdravstva, Zavod zdravstvenog osiguranja i ostali sudionici u sektoru zdravstva.